https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-uklidili-krkonose-nasbirali-ctyri-tuny-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci uklidili Krkonoše, nasbírali čtyři tuny odpadu

14.10.2017 16:50 | VRCHLABÍ (ČTK)
Podzimní akce Čisté Krkonoše se dnes zúčastnily stovky dobrovolníků, kteří za několik hodin shromáždili přibližně čtyři tuny odpadků. Ilustrační snímek.
Podzimní akce Čisté Krkonoše se dnes zúčastnily stovky dobrovolníků, kteří za několik hodin shromáždili přibližně čtyři tuny odpadků. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podzimní akce Čisté Krkonoše se dnes zúčastnily stovky dobrovolníků, kteří za několik hodin shromáždili přibližně čtyři tuny odpadků. S pracovními rukavicemi a igelitovými pytli vyrazili do terénu z několika míst. Zaměřili se hlavně na frekventované turistické trasy. Informoval o tom mluvčí Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.
 

"Dnešní úklidové akce se účastnilo tři sta dobrovolníků, z toho asi polovinu tvořili pracovníci národního parku. Podařilo se vysbírat čtyři tuny odpadu, které skončí na skládce," řekl Drahný.

Dobrovolníci vycházeli pod vedením pracovníků KRNAP ze šesti územních pracovišť národního parku - z Pece pod Sněžkou, z Harrachova, Vrchlabí, Rezku u Rokytnice nad Jizerou, Špindlerova Mlýna a z Horního Maršova.

Skupina strážce národního parku Michala Štěpánka se vydala na třináctikilometrovou trasu od Luční boudy, kam je dovezl ze Strážného u Vrchlabí hajný. Jejich trasa vedla kolem Výrovky, přes Klínovky zpět do Strážného.

"Řekl bych, že odpadků bylo méně než minule. Mentalita návštěvníků hor se asi mění, odpadků nebylo tolik. Nasbírali jsme dohromady jeden padesátilitrový pytel," řekl Štěpánek, který vedl sedm dobrovolníků. Nejčastějšími odpadky u cest byly igelitové sáčky, obaly od bonbonů, plastové lahve, nedopalky cigaret, papírové kapesníky a obaly od energetických gelů. Nejvíce nepořádku je podél česko-polské hranice.

Třeba loni při akci Čisté Krkonoše dobrovolníci v nejvyšších českých horách sebrali kolem deseti tun odpadu. To ale uklízeli i černé skládky, na kterých byly například i pneumatiky.

Správa KRNAP každoročně pořádá také sběr odpadků před letní sezonou, do kterého se zapojují školáci. Dnes pomáhali s úklidem podél turistických cest pro změnu i skauti.

Krkonošský národní park vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Nejpřísněji chráněná první zóna má téměř 7000 hektarů a pohyb v ní je povolen pouze po značených cestách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist