https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-uklizeji-toky-na-morave-zapoji-se-jich-asi-2000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci uklízejí toky na Moravě, zapojí se jich asi 2000

27.3.2017 09:30 | BRNO (ČTK)
Dobrovolníci budou pracovat tři víkendy a uklidí přes 200 kilometrů, které jsou rozdělené do 70 úseků. Největší nepořádek obvykle bývá na Brněnsku, ale také v okolí Zlína či Olomouce.
Dobrovolníci budou pracovat tři víkendy a uklidí přes 200 kilometrů, které jsou rozdělené do 70 úseků. Největší nepořádek obvykle bývá na Brněnsku, ale také v okolí Zlína či Olomouce.
Dobrovolníci začali o víkendu uklízet břehy řek a potoků na Moravě. Do akce, kterou čtvrtým rokem organizuje Povodí Moravy, se jich zapojí asi 2000. ČTK to řekla Jana Kučerová z útvaru vnějších vztahů státního podniku.
 

Dobrovolníci budou pracovat tři víkendy a uklidí přes 200 kilometrů, které jsou rozdělené do 70 úseků. "Největší nepořádek obvykle bývá na Brněnsku, ale také v okolí Zlína či Olomouce," uvedla Kučerová.

Předzvěstí byl páteční úklid v Břeclavi, do kterého se zapojilo asi 120 dětí z místní základní školy. Při úklidu našli třeba i starou televizi. V sobotu dobrovolníci začali uklízet okolí Novomlýnské nádrže na Břeclavsku. Následně začnou na několika úsecích čistit břehy Svitavy, Svratky v brněnském Jundrově, Říčky v brněnském Mariánském údolí či břehy Litavy nebo Dyje.

Na akci státního podniku nazvané My pro vodu - voda pro nás dobrovolníci najdou mnohdy kuriózní věci, například celé jízdní kolo, různé vysavače, televize, našla se i zubní náhrada. Do úklidu se obvykle přihlašují organizované skupiny, jako skauti, dobrovolní hasiči, rybáři nebo Hnutí Brontosaurus.

První ročník akce vyhlásilo Povodí Moravy v roce 2014, zúčastnilo se jí téměř 1300 dobrovolníků. Loni přišlo i přes deštivé počasí uklízet 2040 lidí, kteří posbírali 45,5 tuny odpadků a vyčistili asi 230 kilometrů břehů řek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist