https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotace-na-auta-s-alternativnim-pohonem-nektere-obce-vitaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotace na auta s alternativním pohonem některé obce vítají

11.11.2016 01:11 | PRAHA (ČTK)
Nákup takových aut mají některé obce v plánu, o dotaci budou tedy uvažovat.
Nákup takových aut mají některé obce v plánu, o dotaci budou tedy uvažovat.
Vypsání dotace pro obce na nákup vozidel s alternativním pohonem je pro některá města dobrou zprávou. Nákup takových aut mají v plánu, o dotaci budou tedy uvažovat. Někde se ale musí ještě seznámit s podmínkami. Obce i jimi řízené organizace mohou žádat o příspěvek na elektromobily, plug-in hybridy a vozy na zemní plyn ode dneška do března 2017, ministerstvo životního prostředí podle ministra Richarda Brabce (ANO) na dotacích rozdělí 100 milionů korun.
 

Nákup vozů s alternativním pohonem plánuje například Liberecký kraj i město Liberec. "I proto jsme letos žádná auta nenakupovali, i když v rozpočtu byla. Chceme si promyslet, jestli by nebylo lepší je nakoupit s touto dotací," řekl náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Jestli radnice koupí vozy na zemní plyn (CNG) nebo elektromobil, zatím neví. Záleží na ceně a provozních nákladech.

Liberecký krajský úřad nyní využívá jeden elektromobil a pro příští rok zvažuje výměnu jednoho služebního vozu za auto na zemní plyn. "V takovém případě bude mít kraj zájem využít dotaci," řekla mluvčí úřadu Markéta Dědková. Naproti tomu Jablonec nad Nisou o něčem podobném neuvažuje a vzhledem k horským podmínkám sází podle mluvčí magistrátu Markéty Hozové na klasická auta.

Ostrava, která auta s alternativním pohonem využívá už nyní, zájem o dotaci má. Podle mluvčí magistrátu Andreji Vojkovské osloví ohledně požadavku na obměnu vozového parku všechny své obvody a organizace a poté pošle ministerstvu souhrnnou žádost. Podle loňských požadavků obvodů a organizací by Ostrava měla zájem zhruba o 30 vozidel. Před časem dostali její strážníci deset aut na zemní plyn.

Možnost dotace zvažuje i Děčín nebo Aš na Chebsku, která by použila elektromobil zřejmě jako referentské auto. "Výše podpory nás příjemně překvapila, určitě se budeme snažit ji využít," řekl tajemník ašského městského úřadu Václav Stašek. Děčín by dotaci také rád využil, ale teprve zjišťuje konkrétní podmínky, řekla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Ještě do konce roku chtějí elektromobil pořídit Litoměřice. Plzeň by potřebovala zhruba pět aut s alternativním pohonem ročně. "Zatím není rozhodnuta, zda o dotaci požádá, bude se tím zabývat v pátek," uvedla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková.

Ministerstvo chce dotacemi podpořit v ČR nákup aut na alternativní pohon a přispět tak ke snížení škodlivých emisí v ovzduší. Národní akční plán čisté mobility, který vláda loni přijala, počítá s tím, že do roku 2025 bude v zemi 95.000 elektromobilů a aut na hybridní pohon. Zatím jezdí po českých silnicích zhruba tisíc elektromobilů a 15.000 vozidel na CNG. Zástupci Českého plynárenského svazu dnes sdělili, že plynárenské firmy jsou připraveny nabídnout radnicím a institucím i individuální projekty. Navíc plnicích CNG stanic podle nich přibývá a jednou z výhod CNG vozů je i duální nádrž. Vedle nádrže na zemní plyn mají i nádrž na benzin, a lidé se tak nemusejí obávat, že by jim při cestování došlo palivo.

red ktp dr


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

11.11.2016 14:53
"To se nám to žije když nám lidi půjčujou"...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist