https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotovani-fosilnich-paliv-musi-skoncit-varuje-ekonom-energeticke-agentury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotování fosilních paliv musí skončit, varuje ekonom energetické agentury

26.10.2011 00:52 | PRAHA (Ecomonitor)
Hlavní ekonom Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol
Hlavní ekonom Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol
Foto | Näringsdepartementet / Flickr
Hlavní ekonom Mezinárodní energetické agentury (IEA) Fatih Birol vyzval svět k razantnímu snížení dotací fosilních paliv. Jinak podle něj hrozí ničivé oteplení planety, informoval server EurActiv.com.
 

Fatih Birol uvedl, že státy loni dotovaly fosilní paliva částkou 409 miliard dolarů, což je podle odhadů energetické agentury o 110 miliard více než o rok dříve. Pokud se nic nestane, v roce 2020 budou podle IEA státy dotovat fosilní paliva 660 miliardami dolarů. Blížící se mezinárodní klimatická konference v Durbanu je podle Birola „jednou z posledních šancí“ vyhnout se ničivému oteplení.

Birol si myslí, že k udržení globálního oteplování pod hranicí nárůstu průměrné teploty o 2°C oproti době před průmyslovou revolucí je třeba „naléhavost a odvaha“. Je třeba, aby se ke zrušení dotací odhodlaly alespoň nejvýznamnější státy, které nejsou členy OECD. Pro udržení se pod dvěma stupni je tak podle Birola třeba zrušit dotace fosilních paliv ve větším počtu států a klíčová je mezinárodní koordinace.

Ukončí-li vlády dotování, klesne do roku 2020 růst poptávky po energiích o 4,1 % a poptávka po ropě bude o 3,7 milionů barelů denně nižší. Rozvojové země ale rušit dotace nechtějí, pomáhají jim totiž konkurovat dobře zavedeným společnostmi ve vyspělých zemích, které dostávaly dotace v minulosti. Dotační politika je dnes navíc vůbec nemotivuje k úsporám.

Podle loňské analýzy agentury Bloomberg vlády dotují fosilní paliva dvanáctkrát více než rozvoj obnovitelných zdrojů energie. To podle Birola „rozhodně není spravedlivé“. Vlády se sice shodují, že díky investicím do obnovitelných zdrojů mohou snížit emise skleníkových plynů, rozdílná je však důležitost, jakou vlády této podpoře přikládají.

„Tento krok bude na cestě k takovému trhu s elektřinou, na němž budou platit stejné soutěžní podmínky pro obnovitelné i tradiční zdroje, zcela zásadní,“ říká k ukončení dotací na fosilní paliva viceprezident americké fotovoltaické společnosti Solar Power Christopher Burghardt. Dotace fosilních paliv, které podporují emise skleníkových plynů, se nelíbí ani Achimu Steinerovi, řediteli Programu OSN pro životní prostředí. Mezinárodní energetická agentura připravuje vydání letošního Světového energetického výhledu na 9. listopadu.

Podle článku "IEA top economist calls for bonfire of the fossil fuel subsidies" zveřejněného na serveru Euractiv.com 24. října 2011. O den později vyšla i česká verze „Přestaňte dotovat fosilní paliva, vyzývá hlavní ekonom IEA“ na serveru EurActiv.cz.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist