https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dravcum-a-sovam-chybi-prirozene-hnizdni-moznosti-ochranci-je-nahrazuji-hnizdy-z-kanystru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dravcům a sovám chybí přirozené hnízdní možnosti. Ochránci je nahrazují hnízdy z kanystrů

4.8.2017 09:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Budky jsou nejčastěji vyrobeny z plastových kanystrů o objemu 40 litrů. Jsou lehké a  na rozdíl od dřevěných budek vydrží mnohem déle. Na snímku mládě kalouse ušatého.
Budky jsou nejčastěji vyrobeny z plastových kanystrů o objemu 40 litrů. Jsou lehké a na rozdíl od dřevěných budek vydrží mnohem déle. Na snímku mládě kalouse ušatého.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Libor Oplustil / ČSOP Břeclav
Bez pomoci člověka by v současné intenzivně zemědělsky využívané krajině Břeclavska nebyly schopny některé druhy ptáků přežívat ve větším množství. A to přesto, že zde mají dostatek potravy. Poštolky či kalousi a puštíci tu totiž nemají dostatek přirozených míst k hnízdění. Sami si hnízda nebudují, využívají starých hnízd vran či strak na vysokých stromech. Těch je však na mnohých místech jižní Moravy nedostatek. Český svaz ochránců přírody ve spolupráci s Lesy ČR pečuje na Břeclavsku o sto speciálních budek pro poštolky obecné, kalouse ušaté a puštíky obecné
 

Budky jsou nejčastěji vyrobeny z plastových kanystrů o objemu 40 litrů. Jsou lehké a na rozdíl od dřevěných budek vydrží mnohem déle. Jsou natřeny ochranným nátěrem a upraveny tak, aby vyhovovaly nárokům hnízdících druhů. S pomocí stromolezeckého vybavení se budky výšce 6-12 m kontrolují 2-3x do roka. Sleduje se při tom nejen stav hnízdění, ale také to, zda se je budka správně připevněná a nehrozí jí spadnutí. Podle potřeby je nutné obnovovat ochranný nátěr a měnit znečištěnou výstelku, aby budka déle vydržela a dospělí ptáci i mláďata měli pro hnízdění vhodné podmínky. Když už stromy příliš zestárnou a prosychají, je nutné budky přemístit na vhodnější místo.

Na snímku mládě puštíka obecného.
Na snímku mládě puštíka obecného.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Libor Oplustil / ČSOP Břeclav

Výsledky předchozích let ukazují, že právě poštolky obecné a kalousi ušatí budky na Břeclavsku s oblibou obsazují. Dlouhodobá sledování dokládají, že se jedná o významnou pomoc, od roku 1989 v nich ochránci zaznamenali přes tři tisíce hnízdění. Vzhledem k počtům průměrně vyváděných mláďat výše uvedených druhů, se budky staly domovem více jak desítky tisíc mláďat.

Neznamená to ale, že by se touto cestou mohli dravci a sovy přemnožit. Příštího roku se dožije jen průměrně 40 % mláďat. Je to dáno nejen přirozenými faktory jako je množství a kvalita potravy, klimatické vlivy či nemoci, ale také faktory způsobenými člověkem. Mnoho dravců a sov zahyne například při srážce s automobily při hledání potravy v příkopech kolem silnic, další se stanou obětí jedů používaných proti hlodavcům či se upálí na sloupech vysokého napětí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist