https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drobil-na-idnes-nevladni-organizace-by-nam-nemely-vnucovat-sve-nazory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drobil na iDNES: Nevládní organizace by nám neměly vnucovat své názory

1.9.2010 13:46 | PRAHA (Ecomonitor)
Ministr životního prostředí Pavel Drobil byl včera odpoledne hostem on-line diskuze na serveru iDNES. Na přetřes se dostaly ekologické organizace, obnovitelné zdroje i Strana zelených.
 

Pavel Drobil
"Budu naprosto systematicky omezovat vliv na chod tohoto úřadu těch, kteří nemají žádný mandát". Pavel Drobil, ministr životního prostředí
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

„Jedinou legitimitu, kterou já uznávám pro výkon veřejné funkce je ta, která vzešla z voleb. Budu naprosto systematicky omezovat vliv na chod tohoto úřadu těch, kteří nemají žádný mandát. To ale neznamená, že s různými organizacemi (i nevládními) nebudu diskutovat,“ odpověděl Pavel Drobil na příspěvek čtenáře, který kritizoval ministrův kritický přístup k nevládním organizacím. Podle ministra by "malá skupinka lidí organizovaná v nějaké nevládní organizaci bez jakéhokoliv mandátu a odpovědnosti" neměla rozhodovala o veřejných záležitostech a vnucovala ostatním své názory.

Na další dotaz ke stejnému tématu odpověděl: „Většina těchto organizací jsou organizace lobbistické, prosazující partikulární zájmy. Ale nechci paušalizovat, spousta těchto organizací odvádí i kus dobré práce.“

„Je to ministerstvo a v jeho čele musí stát politik. Je mylné se domnívat, že ministr musí být odborník na danou problematiku. Bohužel vycházíte z mediálních interpretací, já jsem nikdy neřekl, že chci být tím ministrem a nechci být oním ministrem,“ odpověděl Drobil na dotaz, proč přijal post na ministerstvu, který není jeho oborem.

„Stejně tak ti, kteří fetišizují OZE, se podílejí na likvidaci deštných pralesu, hladomoru ve třetích zemích,“ kontroval ministr na výtku, že se ministerstvo životního prostředí odvrací od obnovitelných zdrojů energie.

„Právě dokončujeme novelu zákona o ochraně ovzduší, která umožní městům a obcím vyhlašovat nízkoemisní zóny, což v praxi znamená omezení vjezdu vozidel do přesně vymezených částí města v daném časovém intervalu,“ reagoval ministr na dotaz, týkající se ochrany ovzduší ve městech.

Ministr odmítl, že by zaměstnanci resortu včetně správ CHKO a NP byli „kádrováni“ podle toho, zda v minulosti pracovali v nějaké ekologické organizaci.

Čtenáři, který hovořil o nekompetentnosti ministra i jeho náměstků a poukázal na zásluhy Martina Bursíka coby ministra, odpověděl Pavel Drobil: „Nebyla to moje politická strana, které voliči za její politické účinkování vystavili červenou kartu a nepustili ji do parlamentu. Taková je demokracie, nemusí se vám to líbit, ale politika Strany zelených totálně propadla a voliči ji odmítli. Bylo by projevem mé politické arogance, kdybych tento signál voličů oslyšel“.

Kompletní otázky a odpovědi můžete číst na stránkách iDNES.
reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist