https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drobni-ptaci-dokazou-saharu-preletet-bez-mezipristani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drobní ptáci dokážou Saharu přeletět bez mezipřistání

25.2.2016 14:26 | OLOMOUC (ČTK)
Saharu na jeden zátah.
Saharu na jeden zátah.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Adamík a kol. / Scientific Reports
Drobní ptáci při přeletu Sahary, která leží na trase jejich tahu do zimovišť či hnízdišť, stráví ve vzduchu desítky hodin a tuto nehostinnou oblast často zdolají bez mezipřistání, což je vzhledem k jejich fyzické konstituci úctyhodný výkon. Zjistil to mezinárodní tým ornitologů, ve kterém byli i experti z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Výsledky sledování tahu drobných ptáků zveřejnil významný odborný časopis Scientific Reports.
 

Ornitologové z Česka, Švýcarska, Švédska, Finska a Německa sledovali čtyři druhy drobných pátků o hmotnosti kolem 13 gramů, kterým na záda nasadili tzv. geolokátory. Tato speciální zařízení zaznamenávají intenzitu a délku slunečního světla. Z naměřených hodnot lze poté odhadnout místo, kde se pták nachází.

"Když tito drobní ptáci opouští na konci léta evropská hnízdiště, letí obvykle v noci a přes den odpočívají. Jakmile přiletí ke Středozemnímu moři a čeká je pouť nad Saharou, mnozí z nich přejdou do režimu nonstop letu a snaží se tuto cestu zvládnout na jeden zátah," řekl dnes Peter Adamík z olomoucké katedry zoologie a ornitologické laboratoře.

Přelet Sahary drobným ptákům trvá zhruba 50 hodin, takže podle Adamíka musí podat neuvěřitelný výkon. "Do jisté míry to odporuje dosavadním znalostem fyziologie a schopností těchto živočichů," upozornil. Všech 34 sledovaných opeřenců se ale nechovalo stejně. Pouze malá část ptáků letěla v noci a přes den se skryla před horkem. Většina ptáků se naopak snažila překonat v kuse co největší úsek, takže letěli dnem i nocí.

Roli podle ornitologů hrálo také to, jakou částí Sahary ptáci prolétali. Na jejím západním okraji totiž překonávali něco přes tisíc kilometrů, zatímco v jejím středu museli urazit zhruba dvojnásobnou trasu. "Čím větší trasu nad pouští museli zdolat, tím déle letěli. Flexibilně se tedy přizpůsobují podmínkám. Let přerušují až v prostředí, kde mohou najít potravu a načerpat další energii," uvedl Adamík.

Cesta do zimovišť či hnízdišť je pro drobné opeřence nesmírně náročná a ptáci jí přizpůsobují i tělo. "Před tahem se jim například některé orgány zmenšují. Naopak extrémně přibírají na váze, neboť si vytvářejí zásoby tuku," řekl Adamík.

Ornitologům dosud informace o extrémně dlouhých přeletech malých ptáků chyběly, protože sledovali spíše velké opeřence. S nástupem miniaturních geolokátorů mohli nyní pozornost upřít i na drobné ptáky. "Názory na to, jak malí ptáci Saharu překonávají, se dosud různily. Nám se to podařilo rozřešit. I když ukazujeme, že jejich chování je proměnlivé. Nejvíc ptáků se ale snažilo uletět co nejdelší trasu najednou. Pro takto malé ptáčky, které jsme sledovali, je to v podstatě heroický výkon," podotkl Adamík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist