https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dukazy-o-tom-ze-drevorubci-upalili-indianskou-divku-jsme-nenasli-tvrdi-brazilska-nadace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Důkazy o tom, že dřevorubci upálili indiánskou dívku, jsme nenašli, tvrdí brazilská nadace

15.1.2012 06:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Horká říčka v Amazonii
Horká říčka v Amazonii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Stanislav Komárek / Ekolist.cz
Zpráva, že v Amazonii byla dřevorubci upálena domorodá dívenka, se zřejmě nezakládá na pravdě. Alespoň podle tvrzení brazilských úřadů, které do dané oblasti vyslali tří člennou komisi, se nepodařilo najít žádný důkaz.
 

Prostřednictvím médií a sociálních sítí se šíří zpráva, že těžaři chytli osmiletou dívku z kmene Awa Guaja a pro výstrahu ostatních členů kmene ji upálili. Brazilské vládní Národní nadace pro indiány (FUNAI) vyslala tří členný tým do státu Maranhao.

„Nenašli jsme žádný důkaz, že by se to stalo,“ tvrdí mluvčí nadace. Pracovníci nadace nicméně v oblasti zůstávají, protože se potvrdila přítomnost ilegálních dřevorubců v oblasti.

Upálenou dívenku měli před dvěma týdny najít lidé z kmene Guajajara, který je s izolovaným kmenem Awa ve sporadickém kontaktu. Zpráva se pak do médií dostala prostřednictvím organizací napojených na římskokatolickou církev.

Kmen Awa je jedním z mála, které zatím nepřišel do styku s civilizací. Podle organizace Survival International žije asi 60 příslušníků kmene Awa v severovýchodní části amazonského pralesa. Jde o jeden z posledních kočovných sběračsko loveckých kmenů v Brazílii. Podle odhadů FUNAI je v pralesích Brazilie asi 67 kmenů, které se snaží žít bez kontaktu s naší civilizací. Vláda se je snaží chránit, přesto se ale stávají obětí nelegálních dřevorubců.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist