https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-prazsti-zastupitele-obvinili-magistratni-odbor-z-korupce-ci-neschopnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva pražští zastupitelé obvinili magistrátní odbor z korupce či neschopnosti

13.2.2002 14:23 | PRAHA (EkoList)
Pražský zastupitel Martin Bursík a Marián Hošek, předseda klubu KDU-ČSL pražského magistrátu, dnes na tiskové konferenci obvinili Odbor městského investora (OMI) Magistrátu hl.m.Prahy z neschopnosti či korupce při zadávání a schvalování veřejných zakázek a žádají okamžité odvolání ředitele OMI Jozefa Macka. Důvodem obvinění je dle nich neodůvodnitelné prosazování firmy Stamet s.r.o. pro stavbu komunikace Štychova v městské části Praha - Křeslice.
 

V roce 1997 byla městská část Křeslice z iniciativy náměstka primátora Švece donucena předat investorství pro výstavbu kanalizace a vodovodu odboru městského investora. Křeslice měly do té doby špatné zkušenosti s firmou Stamet, která nedodržovala termíny ani kvalitu stavby, a proto se s ředitelem OMI Mackem dohodly, že OMI bude usilovat o změnu zhotovitele díla, tj. Stamet s.r.o. V říjnu 2001 vyzval OMI šest firem ve výběrovém řízení na komunikaci Štychova, přičemž mezi ně navzdory dohodě zařadil opět firmu Stamet. Seznam firem schválil náměstek Švec. Měsíc poté firma Stamet v soutěži zvítězila s cenou bezmála 29 milionů korun a dobou výstavby deset měsíců. Nato požádaly Křeslice náměstka Švece o převod investorství zpět na městskou část a vypsaly s totožnou zadávací dokumentací nové výběrové řízení, v němž se všechny čtyři zúčastněné firmy umístily lépe než Stamet, přičemž nejlepší nabídku učinila IPS Brno s cenou 21 milionů a lhůtou výstavby šest měsíců.

"Pražský magistrát investoruje podobných staveb za tři miliardy korun," podotýká k tomu Marián Hošek. "Jestliže je možné v případě Kraslic ušetřit osm milionů, tedy skoro třetinu nákladů, kolik by bylo možné ušetřit z celých tří miliard?," ptá se. Podle něho to není ojedinělý případ jedné městské části. "Děkuji starostovi Křeslic za jeho odvahu, protože jiní starostové o tom vůbec nechtějí mluvit," říká Hošek.

Podle starosty Křeslic Antonína Zápotockého OMI v roce 1997 ve velkém převáděla investice z malých městských částí na sebe. Jako starosta pak neměl ani právo zapsat stížnost do stavebního deníku či zjistit, kolik stála opěrná zeď, kterou firma Stamet v Křeslicích postavila. Nechal si ale zhotovit odborný posudek, jehož závěr zní: "Závažné nedostatky jsou absence odvodnění, nedodržení předepsaných rozměrů a projektem předepsaných charakteristik materiálu. Tyto odchylky od projektové dokumentace znamenají, že po statické stránce není prokázána bezpečnost zdi (...)"

"Je to dlouhodobý trend centralizace Prahy," říká Martin Bursík. "OMI nemá důvod na sebe stahovat inženýring staveb, který mohou díky lepší znalosti situace vypracovat městské části. Takto vytváří systém příležitost ke korupci a vypadá to, že tady v centru města zadává OMI práci svým kamarádům z eseróček," říká Bursík. Hošek s Bursíkem proto žádají magistrát, aby vypracoval pravidla zadávání veřejných zakázek se zajištěnou veřejnou kontrolou.


reklama

 
Tomáš Kramár

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist