https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvorska-zoo-dnes-slavnostne-privitala-dve-nove-hrosi-samice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvorská zoo slavnostně přivítala dvě nové hroší samice

29.5.2016 14:26 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Hroši se do dvorské zoo vrátili po 14 letech
Hroši se do dvorské zoo vrátili po 14 letech
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
Zoologická zahrada ve Dvoře Králové slavnostně přivítala dvě hroší samice. Čtyřletá Hula a o necelý rok mladší Mona jsou umístěné v přírodním rybníčku mezi výběhy nosorožců a lvů. Z obou samic však byly v nedělním horkém počasí k vidění pouze z vody vykukující nozdry. Zoo odpoledne také návštěvníkům představila v areálu vznikající západoafrické městečko Tiébélé.
 

"Jedna samice je z Belgie, druhá z Dánska. Jsou to mladé samice, jakmile dospějí, tak počítáme s tím, že k nim seženeme ještě samce," řekl Rabas. Uvedl, že zdejší výběh pro hrochy je jedním z největších v Evropě. "To samozřejmě s sebou nese to, že si návštěvníci musejí počkat, než se hroši vynoří a nadechnou. Větší šance hrochy vidět je v podvečer," řekl Rabas. Hroši jsou umístění ve výběhu společně s voduškami, impalami a pelikány.

Hroši se do dvorské zoo vrátili po 14 letech. Zoo chovala hrochy od roku 1966, v roce 1972 se v zoo podařilo odchovat první mládě. Celkem zoo odchovala osm mláďat, z toho šest samic a dva samce. Posledním hrochem v dvorské zoo byl samec Heini, který zahrada v červenci 2002 darovala do zahraničí kvůli plánované rekonstrukci pavilonu slonů, kde do té doby byli i hroši a tapíři.

Dvorská zoo představila lidem také nově vybudované městečko s replikami afrických domků, které vzniklo naproti výběhu slonů. Stavby jsou vybudovány podle osady Tiébélé v africkém státě Burkina Faso. Obyvatelé této osady, lidé etnika Kassena, zdobí své domky jednoduchými ornamenty. Zoo nyní dokončuje vnitřní expozice v domcích, lidé vesničkou již mohou procházet.

Zoologická zahradě ve Dvoře Králové si letos připomíná 70 let od svého založení. Součástí oslav bylo už otevření nového hlavního vstupu do zoo s restaurací, který je inspirovaný africkými stavbami. Zoo také připravila originální emisi známek. "Letošní jubileum chceme připomínat po celý rok. Za jednu z nejvýznamnějších letošní událostí však považujeme převoz Elišky, samičky nosorožce černého z našeho chovu, do Afriky, kde podpoří záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu. Transport je naplánován na konec června," uvedl Rabas.


reklama

 
Jakub Sochor
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist