https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-chce-zlepsit-pomoc-zemim-pri-zvladani-prirodnich-katastrof?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EK chce zlepšit pomoc zemím při zvládání přírodních katastrof

24.11.2017 01:09 | PRAHA (ČTK)
Mechanismus civilní ochrany je nyní v unii dobrovolný. Na snímku zatopena Kodaň.
Mechanismus civilní ochrany je nyní v unii dobrovolný. Na snímku zatopena Kodaň.
Podpora členským zemím EU při zvládání živelných katastrof má být v budoucnu ze strany unie silnější a propracovanější. Vzniknout například mají vybavené záložní týmy pro reakci v oblasti civilní ochrany v situacích, kdy jsou kapacity zemí přetíženy. Návrh Evropské komise na vznik systému s názvem "rescEU" včera novinářům v Bruselu přiblížil komisař pro humanitární pomoc a krizové situace Christos Stylianidis.
reklama

 

"Stávající systém je zastaralý, a proto potřebujeme nynější struktury dostat na novou úroveň," uvedl. Základem je podle něj posílení kolektivní evropské schopnosti reagovat a společné sdílení potřebných kapacit. Stylianidis ale zároveň zdůraznil, že hlavní odpovědnost za zvládání krizových situací na svém území nadále ponesou členské země bloku.

Systém rescEU má zahrnovat vybavení, jako jsou protipožární letouny a či vodní čerpadla, jež umožní doplnění kapacit jednotlivých států. Náklady přitom mají být hrazeny z unijních peněz. Operační řízení a rozhodování o nasazení si chce komise ponechat ve své pravomoci.

Komise také plánuje pomoc zemím při rozšiřování jejich vlastních kapacit, a to financováním nákladů na přizpůsobení, opravy, přepravu i provozu stávajících zdrojů a techniky. Dosud totiž platí pouze náklady na přepravu. Tyto nástroje a prostředky mají být součástí sdílené rezervy zdrojů pro případ mimořádných událostí, takzvané "Evropské rezervy v oblasti civilní ochrany".

Stylianidis připomněl letošní lesní požáry v Portugalsku, Chorvatsku, Španělsku, Francii, Itálii, či Řecku, hurikán a povodně v Irsku a Británii. "V Německu, Polsku, České republice a v Řecku jsme zažili smrtící bouře," upozornil komisař. V Evropě letos přišlo v důsledku živelních pohrom o život celkem více než 200 lidí, důsledky jsou i hospodářské. Jen například v Portugalsku se škoda lesních požárů odhaduje mezi červnem a zářím na asi 600 milionů eur (přes 15,5 miliardy Kč).

Mechanismus civilní ochrany je nyní v unii dobrovolný. Brusel tak koordinuje dobrovolně nabízenou pomoc ostatních zemí státu, který o ni partnery požádá. Nabídky se soustředí v evropském Středisku pro koordinaci odezvy na mimořádné události se sídlem v Bruselu.

Extrémní počasí a další události v posledních letech ale podle komise vedou k tomu, že si státy už nejsou schopny tolik vzájemně pomáhat, zejména v případech, kdy jich stejné katastrofě čelí několik současně.

"Klimatická změna mění pravidla hry," upozornil komisař s tím, že nyní jsou důsledky katastrof častější, tragičtější a složitější. "Je třeba si připustit, že toto je nová realita, nový normál. A žádná země nemůže tomuto fenoménu čelit sama," dodal.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Dospiva
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist