https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/el-pais-nejvyssi-vetrna-elektrarna-na-svete-bude-v-zaragoze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

El País: Nejvyšší větrná elektrárna na světě bude v Zaragoze

18.11.2010 11:13 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Řada států větrnou energii dotuje.
Řada států větrnou energii dotuje.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Německá firma plánuje v Zaragoze výstavbu největší větrné elektrárny na světě o výšce 198,5 m. Společnosti chtějí zastaralá zařízení nahradit větrnými giganty.
 

Německá společnost Enercon plánuje v sedmitisícovém městečku Zuera nedaleko Zaragozy zkušebně postavit největší větrnou elektrárnu na světě, informuje server ElPais.com. Jedná se o model E-126, jehož výška stožáru je 198,5 metru a disponuje výkonem 7,5 megawattu. Nová větrná turbína je zhruba o 75 metrů vyšší a má více než dvojnásobný výkon než ostatní dnes běžně stavěné ve Španělsku.

V roce 1999 Greenpeace a Evropská společnost pro větrnou energii (EWEA) společně vytvořili zprávu, v níž se předpovídalo, že v roce 2009 budou ve světě nainstalovány větrné elektrárny o výkonu 140 000 MW, zatímco Mezinárodní energetická agentura (IEA) očekávala pouze 40 000 MW. Ve skutečnosti letošní rok překoná odhady a skončí s 200 000 megawatty. Částečnou příčinou tohoto pokroku jsou dotace, díky kterým se řada států otevřela větrné energii. A samozřejmě také došlo k technologickému pokroku a pokaždé se staví větší a lepší turbíny.

To je i případ elektrárny Enerconu, píše ElPais.com. Tento gigant, tvořený 198 metrů vysokým stožárem osazeným tak velkými lopatkami (63 metrů každá), že musejí být dopravovány po částech a smontovány až na místě, je schopen vyrobit energii pro 5 000 domácností. Aragonská vláda, na jejímž území má elektrárna stát, vydala rezoluci žádající vyjádření o dopadu na životní prostředí.

Zdroje z Enerconu objasňují, že v belgickém Estinnes již existuje park jedenácti podobných elektráren s nižším výkonem a v Německu, poblíž továrny Enerconu, stojí prototyp modelu E-126 plánovaného pro výstavbu v obci Zuera. Původně se zdálo, že tendence stavět čím dál větší zařízení je vhodná pro mořské oblasti, především v Severním moři, kde je malá hloubka a dostatek větru. Nicméně nyní se ty největší větrníky plánují postavit na pevné zemi.

Enercon není žádným nováčkem a E-126 žádným osamoceným směrem. Společnost založená v roce 1984 má 17 000 větrných agregátů postavených po celém světě. Podle údajů Španělské větrové energetické asociace (Asociación Empresarial Eólica, AEE) byla ve Španělsku v roce 2009 pátou firmou v počtu postavených větrných elektráren (za společnostmi Gamesa, Vestas, Acciona a Suzlon).

Cena plánovaného giganta zůstává záhadou. Zdroje z oboru hovoří o nákladech na elektrárnu ve výši jednoho milionu eur na megawatt, nicméně dodávají, že jelikož se v tomto případě jedná prakticky o prototyp, nelze toto pravidlo aplikovat a celková suma bude vyšší.

Španělský trh má stále velký potenciál, mimo jiné i kvůli výměnám zastaralých zařízení za nová s větším výkonem, a tak je zájmem firmy otestovat účinnost elektrárny na Pyrenejském poloostrově, kde se vítr díky členitějšímu terénu mnohem více mění a je ve srovnání s Německem značně nárazovitý. Údolí řeky Ebro, kde se nachází Zuera, je jednou z největrnějších oblastí celého Španělska.

Podle zprávy Rafaela Méndeze „Un molino de viento casi tan alto como Torrespaña“ zveřejněné na serveru ElPais.com dne 1. listopadu 2010.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist