https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-chvaletice-dokoncuje-rozsahlou-modernizaci-dvou-bloku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Chvaletice dokončuje rozsáhlou modernizaci dvou bloků

15.9.2017 10:49 | CHVALETICE (ČTK)
Modernizace má především snížit emise, omezit únik tuhých znečišťujících látek a prodloužit životnost bloků do roku 2030. Ilustrační snímek elektrárny Chvaletice.
Modernizace má především snížit emise, omezit únik tuhých znečišťujících látek a prodloužit životnost bloků do roku 2030. Ilustrační snímek elektrárny Chvaletice.
Elektrárna Chvaletice dokončuje rozsáhlou modernizaci bloků 3 a 4. Práce začaly v březnu loňského roku, kvůli nedodržení termínů dodavatelem se výrazně prodloužily. Vlastník elektrárny, společnost Sev.en EC, je nyní zajišťuje sama s pomocí subdodavatelů, řekl dnes generální ředitel elektrárny Luboš Pavlas.
 

"Na jednom bloku běží režim zkoušení a ověřování chodu technologie a odstraňování vad a nedodělků. Druhý blok najíždíme tento týden," uvedl Pavlas. Seřizování a dolaďování požadovaných parametrů podle něj může trvat několik týdnů.

Modernizace má především snížit emise, omezit únik tuhých znečišťujících látek a prodloužit životnost bloků do roku 2030. Zakázku na opravu a obnovu bloků 3 a 4 elektrárny Chvaletice získala společnost Královopolská RIA ve veřejném výběrovém řízení v červenci 2015 s cenou 2,5 miliardy korun. Blok 3 měl být předán do 9. listopadu 2016 a blok 4 do 29. listopadu 2016. Kvůli nedodržení termínů Sev.en EC letos na konci června odstoupila od smlouvy.

Modernizace elektrárny byla jednou z příčin loňské ztráty společnosti Sev.en EC v celkové výši 748 milionů korun. Vliv na hospodářský výsledek měly také nízké prodejní ceny elektřiny v první polovině roku. Provoz elektrárny poznamenal rovněž srpnový požár zauhlovacího mostu a věže, který odstavil na dva měsíce z provozu i zbývající dva bloky.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. V roce 2013 elektrárnu koupila od společnosti ČEZ za 4,12 miliardy korun těžařská společnost Severní energetická. Vlastní ji podnikatelé Pavel Tykač a Jan Dienstl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist