https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-na-biomasu-mostek-dostala-od-cizp-pokutu-800-000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna na biomasu MOSTEK dostala od ČIŽP pokutu 800.000 Kč za porušení zákona o ovzduší

13.7.2016 15:49 | MOSTEK (ČTK)
Společnost MOSTEK energo, která v Mostku na Trutnovsku provozuje elektrárnu na biomasu, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 800.000 korun za porušení zákona o ochraně ovzduší. Elektrárna podle ČIŽP například neměla povolení k provozu a unikly z ní do ovzduší tuhé zplodiny. Odvolání, které firma podala, ministerstvo životního prostředí zamítlo a sankci ČIŽP v celé výši potvrdilo.Informovala o tom ČIŽP. Elektrárna vznikla v roce 2013 nákladem půl miliardy korun v areálu bývalé textilky Tiba. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.
 

V roce 2014 z elektrárny podle ČIŽP unikly do ovzduší opakovaně tuhé znečišťující látky. "Postihlo to zejména bytovou výstavbu v blízkém okolí. Zjistili jsme, že firma více než osm měsíců provozovala fluidní kotel i náhradní zdroj bez povolení krajského úřadu," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček. Kotel firma podle něj provozovala, i když neodstranila technickou závadu na zařízení k omezování emisí. "To způsobilo nízkou účinnost filtrace. Inspektoři tento stav vyhodnotili jako nebezpečný," uvedl Trávníček. Povolení k provozu firma od krajského úřadu získala na konci roku 2014.

V roce 2015 podle Trávníčka byl při pravidelném jednorázovém měření emisí kvůli nízké účinnosti filtračního zařízení významně překročen limit tuhých znečišťujících látek. Právě opakovaně zjištěná nízká účinnost filtrace si podle ČIŽP vyžádala změnu typu filtrační tkaniny v zařízení. Společnost MOSTEK energo také podle inspekce porušila zákon tím, že nesplnila svou ohlašovací povinnost za rok 2014 a ve stanovené lhůtě ČIŽP nepředala protokol z měření emisí.

Instalovaný výkon elektrárny, která spaluje zemědělskou biomasu, je 4,9 megawattu, maximální výkon činí 5,4 megawattu. Pro srovnání výkon jaderné elektrárny Temelín činí 2000 megawattů. Stavební povolení projekt získal v roce 2010, samotná výstavba začala v říjnu 2012, v prosinci 2013 začal zkušební provoz. Projekt dotací podpořil evropský operační program Podnikání a inovace. Majoritním akcionářem firmy MOSTEK energo je investiční fond RSJ Private Equity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist