https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrina-z-moci-vedci-hlasi-novy-objev
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektřina z moči? Vědci hlásí nový objev

11.11.2011 10:46 | PRAHA/BRISTOL (Ekolist.cz)
Ani Čůrající panáček, jedna z hlavních atrakcí Bruselu, zřejmě netuší, že se možná zbavuje cenného "zdroje" energie. Ilustrační foto
Ani Čůrající panáček, jedna z hlavních atrakcí Bruselu, zřejmě netuší, že se možná zbavuje cenného "zdroje" energie. Ilustrační foto
Foto | kjbstar / Flickr
Splachováním moči do záchodu se možná zbavujeme cenného „zdroje“ energie. Zdá se to být dost odvážná myšlenka, ale možná to tak skutečně je. Vědci ze Západoanglické univerzity v Bristolu (UWE Bristol) totiž publikovali studii, podle níž je možné z moči získávat elektřinu. Internetové stránky univerzity uvádějí, že jde o vůbec první studii na toto téma na světě.
 

Vědci zkoumali možnost, zda by moč mohla sloužit jako palivo v takzvaných mikrobiálních palivových článcích. „Moč je bohatá na chemické látky vhodné pro tyto články,“ vysvětluje svůj přístup Ioannis Ieropoulos, hlavní autor výzkumu.

„Při výzkumu jsme zjistili, že produkce elektřiny z článků byla stabilní a měřitelná v závislosti na množství moči,“ pokračuje Ioannis Ieropoulos. Množství elektřiny vyrobené z jednoho palivového článku ale bylo minimální. Ieropoulos a jeho kolegové jsou však přesvědčeni, že pokud by se podařilo jednotlivé články zmenšit, složit jich víc dohromady a zajistit regulaci přívodu moči, mohla by vzniknout zařízení, jež by byla schopná vyrábět množství elektřiny využitelné v domácnostech nebo v malých obcích.

Moči je přitom k dispozici opravdu spousta. Každý člověk prý denně načůrá ai 2,5 litru, což pro všechny lidi na Zemi dělá za rok skoro 6,4 bilionů litrů. Hospodářská zvířata prý toho namočí ještě dva- až třikrát víc než lidé, což podle vědců dělá dalších 38 miliard litrů denně.

Výhoda mikrobiálních palivových článků využívajících moč by mohla být nejen v získávání energie. Články by totiž moč, ať už lidskou nebo od hospodářských zvířat, čistily, takže by mohla být po průchodu článkem bez problémů vypouštěna do prostředí.

„Dopad našich zjištení by mohl být obrovský, protože nám umožňují přemýšlet o ‚odpadu‘ úplně novým způsobem a zároveň nabízejí obrovský potenciál pro budoucnost,“ uzavírá Ioannis Ieropoulos.


reklama

 
Další informace |
V době zveřejnění tohoto článku byly informace univerzity na této adrese a studie byla k nahlédnutí na této adrese.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist