https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-jaderne-testy-kldr-jsou-vaznou-hrozbou-pro-mir-a-bezpecnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU: Jaderné testy KLDR jsou vážnou hrozbou pro mír a bezpečnost

15.12.2016 06:00 | BRUSEL (ČTK)
Poslední jadernou zkoušku, která byla dosud největší, KLDR uskutečnila 9. září. Na počátku prosince kvůli situaci rozšířily svůj příslušný sankční seznam Spojené státy.
Poslední jadernou zkoušku, která byla dosud největší, KLDR uskutečnila 9. září. Na počátku prosince kvůli situaci rozšířily svůj příslušný sankční seznam Spojené státy.
Foto | kfellows / Flickr
Vážnou hrozbu pro mír a bezpečnost ve světě představují podle názoru EU letošní jaderné testy a zkoušky balistických střel, které provedla komunistická Severní Korea. Uvedly to dnes členské státy osmadvacítky. Připomněly, že takové kroky porušují rezoluce OSN.
 

"Tyto nezodpovědné a nelegální akce zvyšují napětí na Korejském poloostrově ke škodě všech," uvedly členské země unie. Závěry týkající se KLDR byly dnes přijaty na okraj schůzky ministrů zahraničí unijních států v Bruselu.

OSN uvalila kvůli jaderným a raketovým testům sankce na Severní Koreu v roce 2006. Opatření týkající se například zákazu exportu řady surovin ze země byly od té doby několikrát zpřísněny, naposledy počátkem tohoto měsíce. Poslední jadernou zkoušku, která byla dosud největší, KLDR uskutečnila 9. září. Na počátku prosince kvůli situaci rozšířily svůj příslušný sankční seznam Spojené státy.

Evropská unie dnes Pchjongjang vyzvala, aby se vrátil ke "smysluplnému dialogu" s mezinárodním společenstvím, dodržoval své závazky a ověřitelným způsobem se zbavil svých nukleárních zbraní a raketového programu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist