https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-zacala-vysetrovat-plan-madarska-na-dostavbu-elektrarny-paks-ii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU začala vyšetřovat plán Maďarska na dostavbu elektrárny Paks II

23.11.2015 14:16 | BRUSEL (ČTK)
Komise už minulý čtvrtek oznámila, že zahájila řízení s Maďarskem ohledně možné nedovolené státní podpory při rozšiřování a modernizaci jaderné elektrárny v Paksi.
Komise už minulý čtvrtek oznámila, že zahájila řízení s Maďarskem ohledně možné nedovolené státní podpory při rozšiřování a modernizaci jaderné elektrárny v Paksi.
Foto | Barna Rovács (Rovibroni) / Wikimedia Commons
Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánů Maďarska na financování dvou nových bloků jaderné elektrárny u města Paks. Vyšetřování má zjistit, zda postup vlády v Budapešti neporušuje unijní pravidla o poskytování státní pomoci. Evropská exekutiva již minulý týden oznámila, že s Maďarskem zahájila řízení ohledně možné nedovolené státní podpory v modernizaci této elektrárny.
 

Maďaři se na rozšíření elektrárny u města Paks dohodli koncem loňského roku s ruským Rosatomem bez veřejné soutěže. Krok vlády premiéra Viktora Orbána přišel v době zvýšeného napětí mezi unií a Moskvou v důsledku ukrajinské krize. Projekt je zčásti financován prostřednictvím výhodné ruské půjčky ve výši deseti miliard eur (270 miliard Kč), napsala agentura Reuters.

"Vzhledem k velikosti a významu projektu Paks musí komise pečlivě vyhodnotit, zda maďarská investice skutečně odpovídá tržním podmínkám, nebo zda zahrnuje státní pomoc," uvedla v dnešním prohlášení eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Brusel má obavy, že investice nemusí odpovídat ceně na trhu. Bude proto mimo jiné zkoumat, jak Maďarsko zdůvodnilo plánovanou výstavbu či provozování dvou nových jaderných reaktorů. Pokud se ukáže, že projekt splňuje kritéria státní podpory, bude komise dál zjišťovat, zda projekt nevede k narušení hospodářské soutěže na maďarském trhu s energiemi, nebo zda nemá neblahé důsledky na společný evropský trh.

Komise už minulý čtvrtek oznámila, že zahájila řízení s Maďarskem ohledně možné nedovolené státní podpory při rozšiřování a modernizaci jaderné elektrárny v Paksi. Komise je toho názoru, že přímé zadání zakázky není v souladu s evropskými pravidly o státních zakázkách.

Maďarský premiér Orbán v pátek maďarskému veřejnoprávnímu rozhlasu sdělil, že projekt bude i přes právní kroky komise pokračovat. Provozování a možné rozšíření jaderné elektrárny je podle něj "základním zájmem" Maďarska. Jinak prý ceny elektřiny v zemí raketově porostou.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist