https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eurocz-ministr-zemedelstvi-fuksa-jednal-s-experty-o-hospodareni-lesu-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Euro.cz: Ministr zemědělství Fuksa jednal s experty o hospodaření Lesů ČR

7.12.2010 10:50 | PRAHA (Ecomonitor)
Základním principem je transparentní zadávání zakázek ve veřejných soutěžích, které mají přinést vyšší výnosy než v minulých letech.
Základním principem je transparentní zadávání zakázek ve veřejných soutěžích, které mají přinést vyšší výnosy než v minulých letech.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Lesničtí odborníci se sešli u kulatého stolu, aby prodiskutovali návrh nové koncepce, která odmítá privatizaci či dlouhodobé pronájmy lesa. V budoucnosti by podle koncepce měly Lesy ČR transparentně zadávat zakázky na pěstování lesa a těžbu dřeva. Koncepce vychází ze stavu nastoleného transformací lesnictví v devadesátých létech, informuje Euro.cz.
 

Ministr zemědělství (MZe) Ivan Fuksa uvedl, že mu diskuse s odborníky potvrdila nalezení nejvýhodnějšího řešení pro stát i pro udržení dobrého stavu lesa. „Jsem přesvědčen, že dokážeme systém hospodaření ve státních lesích nastavit dobře. Klíčovou roli pak bude hrát kontrola pohybu dříví v lese. Budu usilovat o to, aby se z lesa dřevo neztrácelo a aby stát dostal zaplacenu poctivou cenu za každý strom,“ cituje Fuksu Euro.cz.

Základním principem je transparentní zadávání zakázek ve veřejných soutěžích, které mají přinést vyšší výnosy než v minulých letech. Návrh chce rozdělit zakázky tak, aby každý rok byla vypisována soutěž jen na desetinu území obhospodařovaného Lesy ČR. Dva roky souběžně fungovaly modely P (při pni, soutěží i nabídky na odkoupení dřeva) a OM (dřevo prodávají Lesy ČR), analýzy ukázaly, že pro stát je výhodnější prvně jmenovaný model. S ním se proto do budoucna počítá, píše Euro.cz. Návrh koncepce uvádí také povinnost vítězů výběrových řízení prodávat nejméně 20 % dřeva po malých množstvích na veřejném trhu. To zajistí přístup ke dřevu i pro menší zpracovatele. I to bude další krok k rozvoji transparentního a cenotvorného trhu se dřevem.

Na návrhu koncepce hospodaření se podíleli odborníci z MZe, Lesů ČR, ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromíra Vašíčka a ekonomický expert a člen NERV Miroslav Zámečník. Výsledek jejich diskuse byl představen subjektům podnikajícím v lesnictví, projednán v rámci NERV i Zemědělským výborem Parlamentu ČR a nakonec jej čeká předložení vládě ČR, uvedl server Euro.cz.

Podle článku Miroslava Trynera „Ministr Fuksa jednal s experty o hospodaření Lesů ČR“ zveřejněném dne 26. listopadu 2010 na serveru Euro.cz.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist