https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-podporili-vyssi-dotace-na-ovoce-a-mleko-do-skol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci podpořili vyšší dotace na ovoce a mléko do škol

11.3.2016 15:08 | ŠTRASBURK (ČTK)
Europoslanci rozhodli, že podpoří finanční posílení programu, díky němuž dostávají školáci v celé Evropské unii dotované mléko a mléčné výrobky a také čerstvé ovoce a zeleninu. Nově by měl roční rozpočet na příspěvky na zdravější stravování vzrůst o 20 milionů eur na celkových 250 milionů eur (6,8 miliardy Kč).
 

Dotované dodávky mléka a mléčných výrobků do škol v EU běží už od roku 1977, ve školním roce 2013/2014 se takto mléko dostalo k 19 milionům žáků. V ČR je do programu zapojeno na 600.000 dětí ve třech tisícovkách škol. Příspěvky na ovoce a zeleninu pro školní děti unie poskytuje od roku 2009, a před dvěma lety díky nim dostalo tyto produkty deset milionů dětí.

Tyto programy, které mají propagovat zdravější stravování dětí a které fungují i v Česku, navrhla Evropská komise před dvěma lety sloučit. Tento krok nyní podpořil europarlament, předběžný souhlas už vyslovily i členské státy.

Další z návrhů komise, který se týkal zúžení okruhu dotovaných výrobků, naopak u poslanců podporu nenašel. EK původně chtěla, aby se finanční podpora nově týkala jen podle jejího názoru zdravějších produktů - neochuceného mléka a mléčných výrobků. Zákonodárci ale dospěli k názoru, že například ovocné jogurty či ochucená mléka jsou u dětí natolik populární, že by taková restrikce byla kontraproduktivní.

"Údaje z 90. let ukazují, že děti, které měly na svačinu k dispozici pouze neochucené mléko, v krátké době ještě více snížily jeho spotřebu, a mléko v některých případech přestaly i pít. Bylo by proto naivní očekávat, že ze slazených limonád či cukrovinek děti ihned přejdou na výrobky z neochuceného mléka," uvedl český europoslanec z lidovecké frakce EPP Stanislav Polčák, podle nějž je přijatý návrh rozumným kompromisem.

Podle europoslanců je třeba zdravější stravování školních dětí propagovat zejména s ohledem na rostoucí podíl evropských školáků, kteří trpí nadváhou. Podle statistik je v Evropské unii 20 milionů dětí, které se potýkají s kilogramy navíc. Děti a dospívající podle odborníků denně snědí jen asi 30 až 50 procent doporučené denní dávky čerstvého ovoce a zeleniny.


reklama

 
Lenka Penkalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist