https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-dal-vysvetluje-rozhodnuti-o-elektrarne-paks
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise dál vysvětluje rozhodnutí o elektrárně Paks

21.11.2016 17:28 | PRAHA (ČTK)
Evropská komise musí stále vysvětlovat své nepříliš nápadně oznámené rozhodnutí z minulého týdne týkající se konce vyšetřování maďarské dohody s Ruskem o dostavbě jaderné elektrárny Paks.
Evropská komise musí stále vysvětlovat své nepříliš nápadně oznámené rozhodnutí z minulého týdne týkající se konce vyšetřování maďarské dohody s Ruskem o dostavbě jaderné elektrárny Paks.
Foto | Barna Rovács (Rovibroni) / Wikimedia Commons
Evropská komise musí stále vysvětlovat své nepříliš nápadně oznámené rozhodnutí z minulého týdne týkající se konce vyšetřování maďarské dohody s Ruskem o dostavbě jaderné elektrárny Paks. Věc navíc evropská média spojují s případem květnové cesty německého eurokomisaře Günthera Oettingera soukromým letadlem svého krajana, lobbisty Klause Mangolda, z Bruselu do Budapešti.
 

Na Oettingerovu cestu upozornil už před prázdninami jeden maďarský zpravodajský web, několik měsíců ale trvalo, než si věci všimli někteří europoslanci a obrátili se s žádostí o vysvětlení na komisi. Poté se o věc začali zajímat také novináři v Německu.

Nynější komisař pro digitální ekonomiku Oettinger má ve své zemi za sebou skandál s nešťastně zvolenými výroky, například o Číňanech, přednesenými veřejně na podnikatelské konferenci.

Zjištění o jarní cestě někdejšího eurokomisaře pro energetiku do Budapešti letadlem lobbisty s dobrými ruskými konexemi navíc v Bruselu vyšlo na světlo jen krátce poté, co předseda komise Jean-Claude Juncker rozhodl, že Oettinger převezme odpovědnost za rozpočtovou problematiku po končící bulharské komisaře Kristalině Georgievové. Ta se v lednu po letech z komise vrací do Světové banky. Podle zdrojů ČTK zatím Juncker toto rozhodnutí nezměnil.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas opakovaně prohlašuje, že komisařových 90 minut na palubě soukromého stroje s lobbistou, který není registrován v příslušném bruselském rejstříku, není problém. Oettinger prý v daný den neměl jinou možnost jak se do Budapešti dostat včas na odbornou konferenci a tento způsob cesty mu podle Schinase nabídla maďarská vláda.

A nejedná se ani o dar hodnotou převyšující 150 eur, jehož přijetí by eurokomisař musel případně oznámit.

O převzetí nového portfolia po Georgievové budou diskutovat europoslanci, podle informovaných zdrojů ale pravděpodobně až společně s novým zástupcem Bulharska v Evropské komisi. Přímo zastavit tento krok sice nemohou, atmosféra jednání ovšem může být pro Oettingera velmi nepříjemná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist