https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-predstavila-reformy-energeticke-oblasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise představila reformy energetické oblasti

1.12.2016 04:25 | BRUSEL (ČTK)
Návrhy se týkají energetické účinnosti, energie z obnovitelných zdrojů, koncepce trhu s elektřinou, zabezpečení dodávek elektřiny a pravidel správy pro energetickou unii. Opatření mají také pomoci urychlit inovace v oblasti čisté energie
Návrhy se týkají energetické účinnosti, energie z obnovitelných zdrojů, koncepce trhu s elektřinou, zabezpečení dodávek elektřiny a pravidel správy pro energetickou unii. Opatření mají také pomoci urychlit inovace v oblasti čisté energie
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise představila reformy evropské energetické oblasti po roce 2020. Jejich součástí jsou návrhy na snížení plýtvání energií, lepší integraci obnovitelných zdrojů a postupné odstraňování dotací pro výrobu elektřiny z uhlí. Návrhy, které musí schválit členské státy a Evropský parlament, stanovují závazný cíl snížení spotřeby energie do roku 2030 o 30 procent a zvýšení podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny v EU na 27 procent.
 

Komise nazvala balíček Čistá energie pro všechny Evropany. Jeho cílem je přesvědčit, že přechod na čistou energii je růstovým odvětvím a vyplatí se do něj investovat. EK očekává, že od roku 2021 díky jejím opatřením dosáhnou veřejné a soukromé energetické investice až 177 miliard eur (4,8 miliardy Kč) ročně a vznikne 900 000 nových pracovních míst.

"Dnešní balíček podpoří přechod na čistou energii prostřednictvím modernizace našeho hospodářství," uvedl v prohlášení místopředseda EK odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič. "Evropa v posledních letech stojí v čele celosvětového boje proti změně klimatu a nyní jde příkladem tím, že vytváří podmínky pro udržitelná pracovní místa, růst a investice," dodal.

Návrhy se týkají energetické účinnosti, energie z obnovitelných zdrojů, koncepce trhu s elektřinou, zabezpečení dodávek elektřiny a pravidel správy pro energetickou unii. Opatření mají také pomoci urychlit inovace v oblasti čisté energie, renovovat budovy v EU a zmírnit společenský dopad přechodu na tzv. čistou energii.

Návrh omezuje u nových projektů právo pro výrobce elektřiny z větru a slunce, aby byli první, kdo prodají svoji elektřinu do sítě v zemích, kde mají obnovitelné zdroje velký podíl. Zachovává však toto ustanovení pro současné instalace a instalace malého rozsahu, napsala agentura Reuters.

S cílem odstranit bariéry přeshraničnímu toku elektřiny navrhuje EK zřídit regionální centra, která by zlepšila spolupráci mezi provozovateli sítí, a poskytnout větší sílu evropskému úřadu pro energetickou regulaci ACER.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

1.12.2016 10:21
Přeloženo do jazyka českého... další nárůst cen energií pro obyvatele a další snížení konkurenceschopnosti průmyslu v EU.
Čína a USA si mnou ruce...
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

5.12.2016 14:27
177 miliard eur (4,8 miliardy Kč krát tisíc) pane redaktore.

Evropa v posledních letech stojí v čele celosvětového boje......, nevím jestli by takoví lidé co se takto vyjadřují nezasloužili zažít skutečný boj (řeckořímský zápas, volný styl, box, mečem nebo ještě lépe nějakou střelnou zbraní)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist