https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropske-legislative-o-prirode-hrozi-oslabeni-zabranit-mu-chce-nova-iniciativa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropské legislativě o přírodě hrozí oslabení. Zabránit mu chce nová iniciativa

14.5.2015 01:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pomocí evropské legislativy se daří chránit i horská útočiště tetřeva, tetřívka, rysa nebo vlka
Pomocí evropské legislativy se daří chránit i horská útočiště tetřeva, tetřívka, rysa nebo vlka
Tento týden odstartovala celoevropská iniciativa nevládních organizací s názvem Klenoty přírody v ohrožení. Ochránci přírody tak reagují na plánované změny v evropské legislativě na ochranu přírody. Směrnice o ptácích a směrnice o stanovištích totiž spadají do programu revize evropské legislativy Evropskou komisí (REFIT).
 

Nevládní organizace se obávají, že směrnice chránící nejcennější evropskou přírodu a řadu ohrožených druhů pod tlakem firem a jejich komerčních zájmů oslabí. V současné době je díky evropským směrnicím o ptácích a přírodních stanovištích chráněna přibližně pětina krajiny Evropské unie a 4 % přilehlých moří.

Proces revize směrnic o ptácích a o stanovištích začal podle nevládních organizací v lednu 2015 a potrvá déle než rok. Právě v těchto měsících Evropská komise spustila veřejné konzultace, aby zjistila, jak jsou ochrana přírody a příslušné směrnice pro občany Evropské unie významné.

Nevládní organizace připravily nový web www.naturealert.eu, prostřednictvím kterého může každý vyjádřit podporu fungující legislativě. Lidem má podle jeho tvůrců pomoci při odpovídání na veřejně položené otázky Evropskou komisí, nakolik si obyvatelé Evropské unie cení ochrany přírody a ohrožených druhů.

Firmy, které chtějí podnikat na úkor přírody, tlačí podle nevládních organizací na vedení Evropské komise, aby ochranu životního prostředí oslabila. Evropské předpisy považují ochránci přírody přitom za jedny z nejlepších zákonů na ochranu přírody na světě. Současná evropská legislativa na ochranu přírody podle nich zajistila přežití celé řady druhů flóry i fauny a umožnila například návrat lososů do českých toků. Pomocí evropské legislativy se daří chránit i horská útočiště tetřeva, tetřívka, rysa nebo vlka.

„Evropská ochranářská legislativa funguje jako celek. Opakovaně se prokazuje, že například v ptačích oblastech soustavy Natura 2000 se daří lépe všem ptákům. V případě českých ptáků můžeme vidět příznivé dopady ochrany například na návratu nejvzácnějších dravců, orla mořského nebo sokola, jejichž počty se dlouhodobě zvyšují. Ohroženými se pomalu stávají dříve běžné druhy jako chocholouš, které speciální evropské ochraně nepodléhají,“ dodává ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Do iniciativy se zapojilo přes sto organizací ze všech zemích EU a Bosny a Hercegoviny. V Česku na iniciativě spolupracují Zelený kruh, Hnutí DUHA, Česká společnost ornitologická, Český svaz ochránců přírody, Beleco a Arnika. V Evropě se na iniciativě podílejí například sdružení organizací Friends of the Earth Europe (jehož českým zástupcem je právě Hnutí DUHA), BirdLife International (jehož českým zástupcem je právě Česká společnost ornitologická), Světový fond na ochranu přírody (WWF).


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist