https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropske-obchodovani-s-emisemi-miliarda-pro-cez-pro-arcelor-mittal-pul
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropské obchodování s emisemi: Miliarda pro ČEZ, pro Arcelor Mittal půl

3.4.2012 01:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Elektrárna Tušimice podle dat Evropské komise vypustila loni o 35 % emisí více než v roce 2010
Elektrárna Tušimice podle dat Evropské komise vypustila loni o 35 % emisí více než v roce 2010
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Evropská komise v pondělí zveřejnila data z evropského obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (ETS) za rok 2011. Podle ní české podniky zahrnuté do emisního obchodování vypustily o 1,85 % emisí skleníkových plynů méně než v roce 2010. Data zveřejnil server Carbon Market Data.
 

Emise neklesaly u všech zařízení, u řady provozů naopak rostly. Emise rostly ve srovnání s rokem 2010 zejména v cementárnách a vápenkách (12 %) ve výrobě cihel a keramiky (9 %) a výrobě železa a oceli (7 %). Celkem české firmy zařazené do systému obchodování ale objem vypouštěních emisí snížily, a to o necelá dvě procenta. Celkem jim také zbylo více než 14 % alokovaných povolenek. Každá povolenka opravňuje firmu k vypuštění jedné tuny emisí oxidu uhličitého.

Největší balík povolenek tradičně zůstal energetické firmě ČEZ, která spravuje 18 provozů zařazených do systému ETS. Sice musela v roce 2011 „nakoupit“ povolenky pro pět svých provozů, v přebytku však byla ve třinácti elektrárnách. Celkem by tak ČEZ měl za rok 2011 získat podle databáze server Carbon Market Data přes tři miliony povolenek (3 174 077) k volnému prodeji.

Pokud by je firma prodala za hodnotu stanovenou pro rok 2011 Českým energetickým úřadem, tedy za 325,79 korun za jednu povolenku, celkový zisk by představoval hodnotu přes jednu miliardu korun. Na počátku roku cena povolenky ale prudce klesla na historické minimum 6,30 eura (cca 160 Kč), zatímco na počátku roku se prodávala za cenu kolem 8 euro (cca 200 korun). I tak by ale předpokládaný příjem znamenal více než 600 milionů korun. "Dle účetní závěrky ČEZ za rok 2011 činil zisk z obchodování z povolenek 3 miliony Kč, ovšem není zde započítána darovací daň za povolenky (platná od loňska), která za stejné období dosáhla cca 3,3 miliardy korun," sdělila Ekolistu.cz mluvčí firmy ČEZ Jana Nováková.

Také firma Aceroll Mittal v roce 2011 na povolenkách vydělala, skončila v přebytku v hodnotě 630 milionů korun podle ceny stanovené ERÚ.

Padesát miliard

Podle organizace Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) na povolenkách ČEZ už v minulosti vydělal skoro dvě miliardy. Podle aktivistů nejsou ale přebytky povolenek v případě ČEZ způsobené ekologizací výroby, ale štědrými vládními příděly.

„Právě kvůli tomu, aby nedocházelo k nezaslouženým ziskům firem, měly být povolenky od roku 2013 prodávány v aukcích. Česká vláda se však paradoxně rozhodla dávat ČEZu a dalším firmám štědré příděly povolenek i nadále,“ komentuje situaci Barbora Hanžlová z CDE. Podle ní tím vláda připraví státní rozpočet v době škrtů o 47,5 miliardy.

Podle ČEZu ale firma dlouhodobě investuje miliardy korun ročně do ekologizace jednotlivých elektráren, zejména právě úspory v oblasti CO2. Nejde jen o uhelné elektrárny, ale probíhá i program zvyšování účinnosti vodních elektráren. „V uhelných elektrárnách dlouhodobě prosazujeme systém řízení výroby jednotlivých zdrojů tak, aby jejich zapojení a jejich provozování v různých režimech produkovalo co nejméně emisí,“ dodává Nováková. Podle ní přinese nejviditelnější a nejzásadnější úsporu aktuálně prováděná obnova dožívajících uhelných elektráren.

Naopak největší nedostatek emisních povolenek vůči dané alokaci zaznamenala plynová výtopna firmy Lovochemie, která vykázala meziroční růst o více než 500 procent. Kotelny používá v době, kdy chemička potřebuje okamžité teplo. Podle Lovochemie jde ale o velmi malý objem povolenek, dokoupit se musí 10 000 povolenek, což ale při současných cenách prý není nic zásadního. „Samozřejmě, že nás to nějak zatíží, ale se systémem povolenek se potýkáme celou dobu,“ řekla Ekolistu.cz Stanislava Kadavá, vedoucí oddělení životního prostředí v Lovochemii.

Firma měla v prvním období obchodování na svoji plynovou kotelnu alokováno téměř 12 000 povolenek, ale reálná produkce byla kolem 2 000 tun. V druhém období se tak snížila alokace na necelé dva tisíce povolenek, zatímco špičková spotřeba tepla vzrostla a s ní i produkce tepla. Produkce emisí meziročně vzrostla i na druhém sledovaném zdroji v chemičce Lovosice, na uhelné kotelně. Na tu má firma alokováno 170 000 povolenek, nicméně dalších 22 000 musela dokupovat i pro ni.

Propad cen

Více emisí než v předchozím roce vykázalo v rámci ETS 28 českých podniků, zatímco pokles zaznamenalo 429 provozů. To znamená, že stejně jako v uplynulých letech měly české podniky zdarma k dispozici více povolenek, než kolik potřebovaly k pokrytí svých emisí. Celkový přebytek dosáhl 12,2 miliónu povolenek.

Právě s nadměrným množstvím povolenek se celý systém obchodování s emisními povolenkami dlouhodobě potýká. Kvůli příliš velkému množství volných povolenek také neustále klesá jejich cena. Podle agentury Bloomberg EU se cena povolenek během minulého roku propadala o 61 %. Právě propad cen vede k úvahám, jak bude systém obchodování pokračovat a zda vůbec přispěje ke snižování emisí. Podle serveru Euractiv na základě pondělní zprávy o množství nadbytečných emisních povolenek jejich cena klesla na 6,14 eura za tunu emisí.

Podle Jany Novákové z ČEZu je optimální takový systém, kdy tržní cena odráží náklady pro zajištění dalšího snížení emisí CO2 strukturální změnou výrobního portfolia, tedy motivuje výrobce ke snižování emisí. Podle ní nyní v systému ETS přebývají povolenky, které se ušetřily „nevýrobou v době recese“, nikoliv dosažené strukturální změnou výrobního portfolia. Podle Novákové by bylo lepší než plošné snížení počtu povolenek navázat objem povolenek na růst HDP zemí EU. „Očekáváme, že systém zase bude motivovat ke snižování emisí, tudíž objem povolenek se sníží,“ dodává Nováková.

Evropská komise v březnu 2011 navrhla odebrat ze systému ETS 1,4 miliardy povolenek, což podpořily i dva výbory Evropského parlamentu. Na březnové Radě ministrů životního prostředí Polsko však návrh vetovalo. Rozhodnutí tak padne v červnu na zasedání Evropské Rady.


reklama

 
Další informace |
Data o emisních povolenkách v roce 2011 uveřejnila Evropská komise na stránkách Community Transaction Log a na stránkách Komise pro klimatickou akci. Zveřejnil je také server Carbon Market Data, kde jsou přístupná po bezplatné registraci.
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist