https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-parlament-usiluje-o-prisnejsi-limity-pro-spalovani-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský parlament usiluje o přísnější limity pro spalování odpadů

2.4.1999 14:49 | BRUSEL (Reuters)
Výbor Evropského Parlamentu hlasoval pro zpřísnění zákonů o ukládání odpadů, aby zajistil maximální ochranu životního prostředí, řekl předseda výboru v čtvrtek 1. dubna.
 

Podle výboru by měly platit stejné standardy jak pro spalování nebezpečného odpadu, tak i pro ostatní odpad, protože při obou procesech vznikají emise, které vyžadují stejně přísnou regulaci. Celý Parlament bude hlasovat o plánech na zpřísnění emisí v průběhu dubna.

"Toto je mnohem elegantnější způsob, jak to dělat," řekl Ken Collins, předseda parlamentního výboru pro životní prostředí. "Je to bezpečnější pro veřejnost a reguluje to spalování ve všech závodech."

Plán na spojení návrhované legislativy pro nebezpečný i ostatní odpad je podporován většinou vlád zemí EU, které sdílí rozhodovací moc při tvorbě zákonů o životním prostředí spolu s Parlamentem, sdělil Collins.

Zákon stanoví limity pro emise plynů jako jsou CO2 a NOx a nebezpečných těžkých kovů vznikajících při spalování jak komunálního, tak i nebezpečného odpadu, včetně zbytků z nemocnic a z chemického průmyslu.

Výbor akceptoval argument holandského poslance Johannese Bloklada, že stávající pravidla jsou příliš laxní, nebť používají méně přísné standardy na závody jako jsou cementárny, které spalují odpad jako palivo, čímž jim dovolují produkovat více znečištění.

Management odpadového průmyslu uvítal krok vpřed k harmonizaci s tím, že výjimky pro cementářský průmysl byly diskriminací.

"Dáváme přednost více harmonizovaným emisním standardům," říká Dieter Vogt, generální ředitel Evropské federace odpadového managementu a environmentálních služeb, která reprezentuje přibližně 3 000 firem.

"Parlament již vyšel kus cesty vstříc k uspokojení našich zájmů, ale ne dost daleko" dodal.

Dánský poslanec Kirsten Jensen navrhl přísné licenční požadavky pro spalovny, včetně povinnosti předtřiďování odpadů a recyklování složek uvedených v již existujících či plánovaných recyklačních zákonech EU.

Hlasování Parlamentu je očekáváno na dalším setkání, které začíná 12. dubna, kdy budou moci ministři životního prostředí EU podat návrhy pro první červnové čtení.

"My jsme splnili naši část dohody, nyní je to na ministrech, aby dělali svou práci," řekl Collins. "Předpokládá se, že to bude prioritou během německého předsednictví EU. Doufám, že červnové setkání bude úspěšnější než to v minulém měsíci."


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist