https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/exoticke-orchideje-a-kaktusy-zdobi-jihoceske-muzeum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Exotické orchideje a kaktusy zdobí Jihočeské muzeum

6.2.2017 10:00 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Orchideje, kaktusy a jiné exotické rostliny zaplnily dva sály Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.
Orchideje, kaktusy a jiné exotické rostliny zaplnily dva sály Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.
Foto | Al / Flickr
Orchideje, kaktusy a jiné exotické rostliny zaplnily dva sály Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. 2. února tam začala výstava, která potrvá do 12. února a představuje kolem 1500 tropických rostlin i ukázky hmyzu. Informoval o tom garant výstavy Zdeněk Kletečka. Loni přilákala výstava 6000 lidí.
 

Prostory zdobí několik set kaktusů, sukulentů, bromélií a odhadem 500 orchidejí. "Z těch výjimečných jsou tu pěkné cattleyi, velké orchideje, které ještě kvetou, nebo madagaskarský rod Angraecum, které jinde nejsou moc vidět. Měli tu být ptáci, které jsme měli loni poprvé, ale kvůli veterinárním opatřením proti ptačí chřipce nebudou. Máme sice nainstalovanou klec, ale bez ptáků," řekl ČTK Kletečka.

K vidění bude i rarita v podobě madagaskarského rodu orchidejí Angraecum
K vidění bude i rarita v podobě madagaskarského rodu orchidejí Angraecum

Návštěvníci spatří tropické rostliny původem z jižní a střední Ameriky, některé z jihovýchodní Asie a také z Afriky. Hodně z nich jsou vyšlechtěné druhy. "Ty se už nevyskytují, ale člověk je vyšlechtil, aby měly velké květy, menší nároky na ošetřování a víc vydržely," dodal Kletečka.

První místnost připomíná sušší biotopy, zaplnily ji kaktusy, sukulenty, strom s broméliemi či drobní obratlovci. Druhý sál nabízí orchideje, masožravé rostliny a terária s hmyzem. "Tato expozice má navodit atmosféru tropického pralesa. Na panelech se lidé dozví i o našich orchidejích - vstavačích, které jsou sice méně pompézní, ale neméně krásné. Bohužel většina z nich patří mezi nejohroženější rostlinné druhy u nás," řekl Kletečka.

Do 18. ročníku výstavy, jejíž součástí bude poradna pro pěstitele orchidejí, se zapojilo 23 vystavovatelů včetně Zoo Hluboká. Zájem o orchideje se nemění, první rok přilákala expozice 5000 lidí, loni o tisíc víc. Orchidea, specializovaná základní organizace Českého svazu zahrádkářů, ale nové členy díky výstavě nezískává. "Základna je velmi slabá, lidé ve vyšším věku, je nás jedenáct. Mladí nemají zájem, zajímají se o úplně jiné věci," řekla ČTK Marie Zimandlová z Orchidey.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist