https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/filmova-vize-carla-a-fechnera-o-energeticky-sobestacne-budoucnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Filmová vize Carla-A. Fechnera o energeticky soběstačné budoucnosti

15.10.2010 10:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dostaneme se nad mraky pomocí letadel na elektřinu? Elon Musk tomu věří.
Dostaneme se nad mraky pomocí letadel na elektřinu? Elon Musk tomu věří.
Film Carla-A. Fechnera Čtvrtá generace – energetická soběstačnost ukazuje, jak by mohla vypadat výroba energie již za několik desítek let: jen obnovitelné zdroje a energetická nezávislost. Podle Fechnera bude prim hrát solární energie, vyspělý svět omezí své emise skleníkových plynů a v rozvojových zemích se díky dostupné energii zlepší životní úroveň.
 

Letadla na elektřinu?

Carl-A. Fechner uvedl svůj film úterý 5. října na Ekofilmu v Českých Budějovicích. Den poté jej díky zástupcům Ligy ekologických alternativ představil také v Praze. Film německého novináře, producenta a režiséra se snaží diváky oslovit hlavně pomocí vědeckých argumentů a kontrastních záběrů z Afriky a USA. Film je určen pro laickou veřejnost a fakta jsou podávána srozumitelným způsobem. Film se dotýká několika oblastí lidského života a několika kontinentů, linie celého filmu – energetická nezávislost – je stále zřetelná.

Film zaujme zejména údaji o hospodaření s neobnovitelnými zdroji a nabídne také několik překvapivých názorů na budoucnost energetiky. Například politici v Číně, zemi s velmi vysokými emisemi, ve filmu prohlásí, že si umí představit energetiku založenou jen na obnovitelných zdrojích energie již v roce 2040. Objeví se zde také spoluzakladatel společnosti s elektromobily Tesla Motors a SpaceX (lety do vesmíru) Elon Musk, podle kterého by při určitých konstrukčních změnách mohly létat letadla na elektrický pohon.

500 milionů Afričanů bez elektřiny

Fechnerův film poukazuje na situaci a možnosti v deseti rozdílných zemích po celém světě. V Los Angeles by bylo možné na mrakodrapy se skleněnou fasádou instalovat fotovoltaické panely, čímž by se staly bezemisními a nezávislými na vnějším zdroji. V Africe by solární panely umožnily zavedení elektrické energie do míst, kde zatím žádná není. Zatímco v USA by solární panely omezily emise, v Africe by pomohly ke zlepšení životní úrovně.

Ve filmu bylo uvedeno, že přestože mají obyvatelé Afriky příjmy ani ne desetiprocentní oproti vyspělým zemím, cena ropy je pro všechny stejná. Východiskem pro chudé země „černého kontinentu“ je najít jiný zdroj energie. A energie slunce je podle Fechnera tou správnou cestou.

Fechner ve svém filmu poukazuje na fakt, že pokud přestaneme používat ropu, zemní plyn, uhlí a uran jako zdroje energie, zanikne dnešní energetický průmysl. A to je podle tvůrců filmu tak velký byznys, že je tato situace vlastně nepřípustná. Fechner je přesvědčen, že zástupci konvenčních energetických společností udělají vše proto, aby zůstali na trhu co nejdéle.

I do českých kin?

Carl-A. Fechner po představení uvedl, že film „Čtvrtá revoluce – energetická soběstačnost“ je vyvrcholením zhruba dvacetileté práce, po kterou se jeho tým zabývá solárními panely jako alternativními zdroji energie. Za tuto dobu spolu vytvořil okolo 50 filmů a seriálů, které se vysílaly v německých televizích a jsou také prodejné. Samotný film o vizi 100% energie z OZE tvořili producenti čtyři roky.

Snímek v německých kinech vidělo více než 100 000 diváků a je připravováno jeho „turné“ po Evropě. U nás se producenti snaží najít investora, který by cestu projektu do českých kin podpořil. Pokud se film objeví v kinech, slibuje Fechner také distribuci na DVD, která začne šest měsíců po premiéře v kině.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist