https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-jez-nezakonne-kacela-v-beskydech-pokutu-dosud-nezaplatila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma, jež nezákonně kácela v Beskydech, pokutu dosud nezaplatila

11.5.2017 08:30 | OSTRAVA (ČTK)
Společnost Capital group Service se v souvislosti s pokutou obrátila na soud. Uhrazena tedy není. Inspektoři rozsáhlé a nezákonné kácení lesa, klučení pařezů a odstraňování půdy v ochranném pásmu CHKO Beskydy odhalili v roce 2012.
Společnost Capital group Service se v souvislosti s pokutou obrátila na soud. Uhrazena tedy není. Inspektoři rozsáhlé a nezákonné kácení lesa, klučení pařezů a odstraňování půdy v ochranném pásmu CHKO Beskydy odhalili v roce 2012.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Společnost Capital group Service, která podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v beskydské Dolní Lomné kvůli sjezdovce nezákonně vykácela 1,5 hektaru lesa, dosud nezaplatila pokutu 3,2 milionu korun. Spor se táhne šest let a nyní ho řeší soud. Další pokuta až deset milionů korun společnosti hrozí, pokud do konce roku nezačne vzniklé holiny zalesňovat, řekl včera ČTK ředitel ostravského inspektorátu ČIŽP Karel Kozubek.
 

"Společnost se v souvislosti s pokutou obrátila na soud. Uhrazena tedy není," řekl Kozubek. Inspektoři rozsáhlé a nezákonné kácení lesa, klučení pařezů a odstraňování půdy v ochranném pásmu CHKO Beskydy odhalili v roce 2012. Firma, po jejímž jednateli Radomíru Prusovi policie několik let pátrala kvůli podezření z dotačních podvodů, se bránila tím, že kácela les napadený kůrovcem. "Je to normální kůrovcová těžba, kterou jsem naopak povinen dělat," řekl Prus ČTK v únoru 2013.

Pokutu ve výši 3,2 milionu korun inspekce uložila předloni. Podle Kozubka má firma povinnost začít se zalesňováním holiny. "V tomto případě už ale několikrát požádala o odklad. Oprávněný úřad vždy vyhověl a termín zahájení zalesňovacích prací odložil. Vyprší na konci letošního roku," uvedl Kozubek. Pokud se ukáže, že zalesňování nezačalo, udělí ČIŽP firmě další pokutu, tentokrát může činit až deset milionů korun.

Inspektoři ostravské pobočky ČIŽP loni provedli 1630 kontrol, o 58 více než v roce 2015. Uložili 315 pokut celkem za víc než 10 milionů korun. Nejvyšší pokutu - 1,1 milionu korun - má podle Kozubka zaplatit společnost Italpe za neoprávněné nakládání s nebezpečným odpadem na skládce nedaleko Dvorců na Bruntálsku. Italpe podle inspekce na skládce bez povolení třídila a upravovala 108.000 tun odpadu, který pocházel ze sanace ekologické zátěže v lokalitě Litovel-Nasobůrky. Firma ve svém zařízení odpad mechanicky upravovala. "Toto upravování odpadů však v zařízení nebylo vůbec povoleno. Naopak bylo v rozporu s platným integrovaným povolením," uvedl Kozubek.

Dodal, že společnost se proti rozhodnutí odvolala. Ministerstvo životního prostředí ale platnost pokuty potvrdilo. Druhou nejvyšší pokutou pak byl postih pro společnost Lakum - AP z Frýdlantu nad Ostravicí. Za zavinění masivního úhynu ryb v náhonu Tichá voda na Frýdecko-Místecku měla zaplatit 540.000 korun. Víc než 3500 ryb uhynulo v době, kdy se opravoval akvadukt náhonu. V korytu byl tehdy snížený průtok. Ryby byly otráveny nedostatečně naředěnými odpadními vodami vypouštěnými do náhonu.

Oproti roku 2015 počet udělených pokut klesl. Nižší byla i celková suma. "V roce 2015 jsme udělili 359 pokut v souhrnné výši přesahující 17 milionů korun," uvedl ředitel ostravského inspektorátu ČIŽP Karel Kozubek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist