https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-zaplati-za-ulozeni-odpadu-z-demolice-u-domazlic-pokutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma zaplatí za uložení odpadu z demolice u Domažlic pokutu

10.6.2016 11:29 | PRAHA (ČTK)
Pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni vyměřili firmě Konstruktpol z Domažlicka pokutu 150 000 korun za špatné nakládání s odpadem. Společnost podle inspekce použila téměř 300 tun odpadu z demolice hotelu Belveder v Babylonu k vystavění přístupové cesty k budované části skládky v Lazcích u Horšovského Týna, sdělila dnes ČTK ředitelka plzeňské oblastní inspekce Petra Horčicová.
 

"Společnost tvrdila, že se jednalo o stavební materiál a nechtěla přistoupit na fakt, že podle zákona šlo jednoznačně o odpady. Požádala tedy krajský úřad, aby rozhodl, zda se o odpady jednalo," uvedla Horčicová. Kraj i ministerstvo životního prostředí podle ní názor ČIŽP potvrdily. Firma se poté proti pokutě neodvolala a sankce nabyla právní moci.

Špatné nakládání s odpady patří k častým problémům, které v Plzeňském kraji ČIŽP řeší. V regionu je ve srovnání s ostatními kraji nejvíce případů nezákonného nakládání s odpady, zejména sutí z demolic objektů. V suti přitom mohou být škodlivé látky jako azbest nebo eternit a takové nelegální skládky pak ohrožují životní prostředí. Některé firmy podle inspektorů dostanou zaplaceno za likvidaci odpadu, který nezneškodní, ale po několikanásobné změně majitele a smícháním s dalšími druhy odvezou například na pozemek, který prodají developerovi na parcely pro domy. Kolem Plzně je několik takových lokalit. Inspekce může v těchto případech udělit pokutu až 50 milionů Kč.

ČIŽP udělila loni v Plzeňském kraji i nejvyšší pokutu v ČR, a to pět milionů korun firmě DEMOLICE RECYKLACE s.r.o., která v Mýtě na Rokycansku použila k terénním úpravám nejméně 47 328 tun odpadu. Byly v něm kusy betonu, asfalt a kabely. V minulosti dostala pokutu 6,5 milionu Kč firma, která využila v Kaznějově škodlivý odpad pro úpravy terénu bývalé chemičky. V květnu potvrdil pražský soud pokutu deset milionů korun, kterou v roce 2012 uložili inspektoři společnosti Reality Hrádek za to, že při terénních úpravách využila přes 46 000 tun odpadu ze stavebních sutí a ze zpracování strusky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist