https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-zdas-investovala-41-mil-kc-do-rekonstrukce-cistirny-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Žďas investovala 41 milionů do rekonstrukce čistírny odpadů

21.10.2016 15:37 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Firma Žďas ve Žďáru nad Sázavou investovala do rekonstrukce podnikové čistírny odpadních vod 41 milionů korun. Voda z ní odtéká do řeky Sázavy. Původní provoz už byl na hranici životnosti, řekl ČTK generální ředitel Miroslav Šabart. Strojírenský a metalurgický podnik s 2300 zaměstnanci patří od srpna čínské společnosti CEFC Group (Europe) Company. Šabart uvedl, že podnik vyrábí normálně dál.
 

Zástupci nového vlastníka se nedávno zúčastnili setkání se zaměstnanci, kam přišlo kolem 1000 lidí. "Zaměstnanci odcházeli spokojení, že fabrika pojede ve stejném stylu, možná i ve větším obratu," uvedl dnes Šabart. Změny nastaly v představenstvu společnosti, ale management zůstal. Nový je pouze finanční ředitel, protože minulý se chtěl vrátit do Podbrezové. Slovenské Železiarne Podbrezová držely akcie Žďasu od roku 2002.

Čistírny odpadních vod má podnik dvě. Modernizací letos prošla čistírna, do níž plynou odpadní vody z administrativních budov a z kuchyně. Areál byl postaven v 50. letech minulého století, první rekonstrukce byla v 90. letech. Ročně jím proteče řádově 80.000 metrů krychlových splašků, což odpovídá produkci odpadů velké vesnice. Současný proces čištění splňuje podmínky nejlepší dostupné technologie," uvedla v tiskové zprávě předsedkyně představenstva Žďas a výkonná viceprezidentka CEFC Marcela Hrdá.

Žďas vyrábí tvářecí stroje, kovací lisy, zařízení na zpracování kovošrotu a válcovaných výrobků i odlitky, výkovky, ingoty a nástroje především pro automobilový průmysl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist