https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ford-chce-zvysit-investice-do-elektrickych-aut-na-11-miliard-usd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ford chce zvýšit investice do elektrických aut na 11 miliard USD

16.1.2018 10:30 | DETROIT (ČTK)
V roce 2020 už jen elektromobily.
V roce 2020 už jen elektromobily.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | NAIAS / naias
Americká automobilka Ford Motor plánuje do roku 2022 zvýšit investice do elektrických vozů na 11 miliard dolarů (229 miliard Kč). Do roku 2022 pak chce mít druhý největší výrobce aut v USA v nabídce 40 hybridních a plně elektrických modelů. Na autosalonu v Detroitu to oznámil předseda správní rady Bill Ford.
 
Avizovaný objem investic je výrazně vyšší než dosavadní plán, který počítal do roku 2020 s investicí do elektrických vozů v objemu 4,5 miliardy USD. Loni v říjnu generální ředitel Fordu Jim Hackett investorům řekl, že automobilka sníží v příštích pěti letech náklady o 14 miliard USD a přesune kapitálové investice ze sedanů a spalovacích motorů do rozvoje nákladních vozů a elektrických a hybridních aut.

Ze 40 modelů jich má být 16 plně elektrických. Zbývající budou hybridy s dobíjením z elektrické zásuvky. Ford nyní v USA nabízí v elektrické verzi jen svůj model Focus.

Agresivní plány na rozšíření nabídky elektrických vozidel už představily konkurenční automobilky General Motors, Toyota Motor a Volkswagen. Přední světoví výrobci aut tak reagují částečně na tlak regulátorů v Číně, Evropě a Kalifornii, kteří požadují snížení emisí oxidu uhličitého z fosilních paliv, uvedla agentura Reuters. Automobilky jsou rovněž pod tlakem úspěchu modelů výrobce elektrických aut Tesla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist