https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-testuje-ekologicke-pisoary-premenujici-moc-ve-hnojivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie testuje ekologické pisoáry přeměňující moč na hnojivo

2.1.2017 11:41 | PAŘÍŽ (ČTK)
Zásobník pisoáru obsahuje slámu nebo piliny a umožňuje přeměnit moč v hnojivo.
Zásobník pisoáru obsahuje slámu nebo piliny a umožňuje přeměnit moč v hnojivo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Uritrottoir
Francouzské státní dráhy SNCF dnes u Lyonského nádraží v Paříži zahájily zkušební provoz dvou ekologických pisoárů s květinami. Obsahují slámu nebo piliny a umožňují přeměnit moč v hnojivo. Než dojde k této proměně, uhlík obsažený ve slámě smíšený s dusíkem v moči zachytává nepříjemný zápach, který obtěžuje lidi v ostatních místech, kde si pánové narychlo ulevují. Uvedl to na svém webu francouzský deník Le Figaro.
 

Pokud se novinka osvědčí, železniční společnost je připravena objednat pro francouzská nádraží dalších 360 těchto zařízení. Zájem podle listu také projevilo vedení Nantes, které hodlá od jara vyzkoušet tři podobné pisoáry v ulicích tohoto západofrancouzského města nedaleko Atlantiku. Nové veřejné pánské záchodky by zde měly omezit místa, kde si pánové ulevují "nadivoko" a jejichž čištění zatěžuje rozpočet města.

"Velkou výhodou našeho systému je, že není napojen na kanalizaci. Na druhé straně je ale potřeba, aby systém byl umístěn nedaleko místa pro přípravu kompostu. Pokud by kamiony musely jezdit s recyklovaným odpadem pro zahradnictví desítky kilometrů, ekologický rozměr by se výrazně snížil," upřesnil jeden z autorů projektu Laurent Lebot.

"Nový pisoár umožňuje recyklovat živiny, které jinak ničí čistící stanice. Naše moč je velmi bohatá, obsahuje hodně fosforu, který je strategickou látkou, a dusíku, který se používá jako chemické hnojivo v zemědělství. Dusík z naší moči se ale ničí v čističkách. Poté se za vynaložení značného množství energie produkuje pro zemědělství v pevné podobě. To je plýtvání," řekl Tristan False, jehož firma bude odpovídat za výměnu slámy a pilin.

Nový systém má podle Le Figaro navíc zařízení, které včas hlásí, kdy je zásobník slámy či pilin plný moči. Předejde se tak přeplnění pisoáru i zbytečným jízdám, kdyby zásobník nebyl naplněný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist