https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-zabavila-2000-pasovanych-konicku-morskych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie zabavila 2000 pašovaných koníčků mořských

19.8.2016 13:32 | PRAHA (ČTK)
Vysušené mořské koníky turisté považují za zajímavý suvenýr. Ilustrační foto.
Vysušené mořské koníky turisté považují za zajímavý suvenýr. Ilustrační foto.
Foto | Alex / Flickr
Francie zabavila 2000 vzácných koníčků mořských (Hippocampus). Malé ryby, kterým hrozí vyhynutí a které jsou přísně chráněny, se našly mrtvé ve dvou poštovních zásilkách. Pašeráci je odeslali z Afriky přes Francii do Asie, oznámila dnes francouzská celní správa.
 

Podobné pašování koníčků mořských je podle úřadů "poměrně časté". I jako mrtvá se tato zvířata dobře prodávají v Japonsku, Číně a dalších asijských zemích, kde se jim přisuzují léčivé a afrodiziakální vlastnosti. Vysušené exempláře také turisté považují za zajímavý suvenýr.

Nyní odhalené zásilky někdo poslal z Guineje přes Paříž do Vietnamu, uvedl představitel celní správy Olivier Gourdon. Odhadovanou hodnotu pašovaných živočichů neupřesnil.

Při podobném nálezu v únoru 2015 na pařížském letišti Roissy úřady podle agentury AFP odhadly zásilku koníčků mořských na 200.000 eur (5,4 milionu Kč).

Koníčky mořské chrání Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). V řadě zemí je porušení úmluvy přísně postihováno, mnohdy za to hrozí i několikaleté vězení.

V České republice jsou nezákonně dovezené exempláře zabavovány a lidem hrozí pokuta až 1,5 milionu Kč. "V některých případech může být dovoz posuzován i jako trestný čin," varoval v červnu české turisty ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Přečtěte si článek Proč je Česko tranzitní zemí lukrativního pašování sloních klů, nosorožčích rohů a tygřích vývarů?


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist