https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzske-firmy-slibily-miliardy-na-boj-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzské firmy slíbily miliardy na boj proti změnám klimatu

27.11.2015 08:10 | PAŘÍŽ (ČTK)
K investicím do zelených energií a do technologií pomáhajících snížit emise skleníkových plynů se zavázalo 39 francouzských firem
K investicím do zelených energií a do technologií pomáhajících snížit emise skleníkových plynů se zavázalo 39 francouzských firem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Energetická skupina Total, dodavatel technologií pro jaderné elektrárny Areva, a další téměř čtyři desítky francouzských firem slíbily investovat během příštích pěti let nejméně 45 miliard eur (1,2 bilionu Kč) do obnovitelných energií a nízkouhlíkových technologií. Příslib přišel krátce před konferencí OSN o klimatických změnách, která začíná v pondělí v Paříži. Více peněz rozvojovým zemím v souvislosti s bojem proti změnám klimatu slíbilo Japonsko.
 

Cílem summitu ve francouzské metropoli je dohodnout se na novém plánu, který by pomohl udržet nárůst průměrné globální teploty pod dvěma stupni Celsia.

K investicím do zelených energií a do technologií pomáhajících snížit emise skleníkových plynů se zavázalo 39 francouzských firem. Je mezi nimi také například poskytovatel síťových služeb EDF, telekomunikační společnost Orange nebo bankovní skupina Société Générale. Celkový příjem všech podniků činí úhrnem zhruba 1,2 bilionu eur (32,4 bilionu Kč).

Japonsko podle agentury AP oznámilo, že od roku 2020 plánuje poskytovat ročně 1,3 bilionu jenů (270 miliard Kč) rozvojovým zemím na problematiku klimatu. Peníze jim mají pomoci plně se zapojit do boje proti klimatickým změnám. Dosavadní finanční podpora činila zhruba bilion jenů ročně. Z programu do roku 2020 zbývá ještě poskytnout až 40 miliard dolarů.

Dvoutýdenní konference o klimatu potrvá ve francouzské metropoli do 11. prosince.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist