https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/frydek-mistek-bude-svazet-bioodpad-od-rodinnych-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Frýdek-Místek bude svážet bioodpad od rodinných domů

5.12.2015 15:46 | FRÝDEK-MÍSTEK (ČTK)
Svoz bioodpadu od rodinných domů bude zahájen v dubnu příštího roku a nádoby se budou vyvážet až do října, vždy jednou za dva týdny
Svoz bioodpadu od rodinných domů bude zahájen v dubnu příštího roku a nádoby se budou vyvážet až do října, vždy jednou za dva týdny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Frýdek-Místek začne od jara příštího roku svážet biologicky rozložitelný odpad přímo od rodinných domů, dosud ho museli majitelé sami vozit do sběrných dvorů nebo kompostáren. Město už pořídilo téměř 4150 hnědých plastových nádob na sběr bioodpadu o objemu 240 litrů, které zdarma rozvezlo k rodinným domům, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Matějíková.
 

"Pro svoz bioodpadu od rodinných domů jsme se rozhodli ze dvou důvodů. Tím prvním bylo vyjít vstříc občanům žijícím v rodinných domech na území města, kteří nás žádali o popelnice na odpad ze zahrad, jako je tráva, listí, seno, spadané ovoce, ale také slupky ze zeleniny a podobně," uvedl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Druhým důvodem podle něj byla snaha snížit množství bioodpadu vyhozeného do běžných kontejnerů na komunální odpad. "Tím bychom měli šetřit místo na skládce. Bioodpad bude zpracován v kompostárně Frýdecké skládky na kompost a zeminový substrát," uvedl Pobucký.

Svoz bioodpadu od rodinných domů bude zahájen v dubnu příštího roku a nádoby se budou vyvážet až do října, vždy jednou za dva týdny. Město má na tuto službu v rozpočtu vyčleněn milion korun. Svoz bioodpadů bude součástí poplatku za odpady, který je ve městě 492 korun ročně.

"Podmínkou pro přidělení nádoby na biologický odpad je, aby měl rodinný dům číslo popisné a byla v něm nahlášena alespoň jedna osoba k trvalému pobytu," řekla Matějíková. Pořízení nádob stálo více než 5,6 milionu korun, většinu nákladů ale městu pokryly evropské peníze.

Mezi bioodpad patří listí, tráva, plevel, zbytky ovoce, zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina či zbytky rostlin, naopak by lidé do kontejneru neměli házet například kosti, maso nebo další složky, které se třídí jinak, tedy plasty, sklo, papír, kovy, textil či nebezpečný odpad. Ve Frýdku-Místku se loni nasbíralo 2388 tun bioodpadu, o rok dříve to bylo 1847 tun. Jde ale o bioologicky rozložitelný odpad nejen od rodinných domů, ale i z údržby zeleně ve městě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist