https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/frysava-chce-snizit-vratku-dotace-za-chyby-pri-stavbe-kanalizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fryšava chce snížit vratku dotace za chyby při stavbě kanalizace

14.10.2016 12:39 | FRYŠAVA POD ŽÁKOVOU HORU (ČTK)
Fryšava pod Žákovou horou na Žďársku se pokusí odvoláním snížit částku, již má vracet kvůli pochybením při dotované stavbě kanalizace a čistírny odpadních vod. Na podání odvolání se ve středu dohodli zastupitelé obce, řekl ČTK starosta Mojmír Humlíček. Podle rozhodnutí finančního úřadu má vesnice s 350 obyvateli z vyčerpané dotace 37,5 milionu korun vrátit 15,3 milionu. Hrozí jí navíc penále ve stejné výši, které ale zatím vyměřeno nebylo.
 

Stavbu za více než 50 milionů Kč ukončilo bývalé vedení obce před třemi lety. Výsledky kontroly finančního úřadu projednalo obecní zastupitelstvo 7. září. Následně obec dostala dva platební výměry v celkové výši 15,3 milionu korun. O nich zastupitelé jednali ve středu. "Dali mi mandát, abych podal odvolání finančnímu úřadu," uvedl Humlíček. Obec zároveň požádá, aby mohla do vyřešení odvolání s vyměřenou platbou posečkat.

Fryšavští zastupitelé se dohodli, že budou některé výtky finančního úřadu rozporovat. Jde především o 11,9 milionu korun za porušení zákona o veřejných zakázkách. Bývalé obecní zastupitelstvo podle Humlíčka schválilo dodatek ke smlouvě s dodavatelem, v němž mu zkrátilo záruku za stavbu, prý výměnou za to, že stavební firma nebude účtovat vícepráce.

Nynější zastupitelstvo se podle starosty domnívá, že dodatek není platný, protože u technologií obsahuje kratší záruční dobu, než tehdejší zastupitelstvo Fryšavy schválilo. "Naše stanovisko je, že ta smlouva je neplatná, a proto za ni nemůžeme dostat pokutu," řekl.

Humlíček vede obecní úřad od listopadu 2014. Počátkem následujícího roku u tohoto projektu požádal finanční úřad o provedení kontroly. Podal také trestní oznámení na neznámého pachatele.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist