https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-podle-vseho-zvazuje-zruseni-projektu-nord-stream-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom podle všeho zvažuje zrušení projektu Nord Stream 2

26.10.2016 17:03 | MOSKVA (ČTK)
Ruská plynárenská společnost Gazprom zvažuje, že odstoupí od dohody o plánovaném plynovodu Nord Stream 2, který po dně Baltského moře obejde stávající tranzitní země východní a střední Evropy. Podle informací Reuters by Gazprom mohl rozhodnutí oznámit evropským partnerům 9. listopadu. Projekt, jehož cílem je zvýšit kapacitu stávajícího plynovodu Nord Stream na baltském dně, část unijních členů včetně České republiky či Polska kritizuje.
 

"Nikdo neví, co se stane," citoval Reuters svůj zdroj z Gazpromu s tím, že budoucnost plynovodu Nord Stream 2 je nejistá. Záměr totiž čelí politickým i regulačním překážkám. Někteří členové EU a také Spojené státy varují, že plynovod by zvýšil závislost Evropy na Rusku, a tím ohrozil její energetickou bezpečnost. EU odebírá z Ruska asi třetinu své roční spotřeby plynu.

Gazprom již posílá plyn do Německa přes Baltské moře dvojitým podmořských plynovodem Nord Stream. Navrhovaný projekt Nord Stream 2 počítá s dalším dvojitým potrubím, které zdvojnásobí kapacitu přepravy na 110 miliard metrů krychlových ročně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist