https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geneticke-manipulace-uz-nejsou-co-byvaly-superbanan-se-da-vypestovat-bez-pouziti-genomu-jineho-organismu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Genetické manipulace už nejsou co bývaly. Superbanán se dá vypěstovat bez použití genomu jiného organismu

20.8.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle vědců by tento způsob genetické manipulace měl být pro společnost daleko více přijatelnější než dosud běžné manipulace, které spočívaly na kombinování genomů dvou různých organismů.
Podle vědců by tento způsob genetické manipulace měl být pro společnost daleko více přijatelnější než dosud běžné manipulace, které spočívaly na kombinování genomů dvou různých organismů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Adrian Pingstone / Wikimedia Commons
Geneticky manipulované potraviny budí u velké části společnosti pochyby či odpor. To, že se do genomu nějakého organismu vnese část genomu jiného, působí na lidi nepřirozeně a budí to u nich obavy. Vědci proto zkoušejí jiné cesty. Konkrétně upravit genom rostlin bez použití genetické informace jiného organismu. Mohli bychom tak mít banány s větším množství vitaminu A nebo jablka, která po rozkrojené nezhnědnou, aniž bychom z nich měli hořko na jazyku.
 

Podle vědců by tento způsob genetické manipulace měl být pro společnost přijatelnější než dosud běžné manipulace, které spočívaly na kombinování genomů dvou různých organismů. Jedním z prvních „vylepšených“ organismů by mohly být banány, které mají více vitaminu A nebo jablka, která po rozříznutí nehnědnou.

Geneticky manipulované plodiny se podle vědců dosud příliš neprosadily, a to i kvůli striktním předpisům Evropské unie. Současné možnosti genetických manipulací podle vědců ale i díky lepšímu porozumění genomu konkrétních plodin v současné době postoupily. Pro vylepšení vlastností rostlin už dnes stačí drobný genetický zásah. Tento postup se diametrálně liší od doposud používaných genetických manipulací. Podle vědců by se na plodiny upravené novým postupem neměl vztahovat evropský zákaz geneticky manipulovaných plodin.

„Byli bychom rádi, kdyby lidé vnímali, že je rozdíl mezi rostlinou vypěstovanou pomocí úpravy její vlastní DNA a genetickou manipulací, při které se využívá genetická informace jiného organismu,“ vysvětluje Kanchiswamy.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist