https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-chteji-oznacovat-i-quotgeneticky-pozmenena-polequot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace chtějí označovat i "geneticky pozměněná pole"

20.9.2000 16:35 | PRAHA (EkoList)
Na svých internetových stránkách dnes zveřejnila česká pobočka ekologické organizace Greenpeace mapku ČR se zakreslenými lokalitami polí, kde se pokusně pěstují geneticky pozměněné plodiny. Greenpeace tak chtějí, podle svého mluvčího Václava Vašků, upozornit na to, že i když podle nedávno schváleného zákona bude nutné označovat geneticky modifikované plodiny jako takové a dokonce i výrobky z nich, pole, kde se takové rostliny pěstují, označena být nemusí.
 

"Na základě údajů MŽP jsem zkontrolovali pět vybraných pokusných polí s GM kukuřicí a cukrovou řepou. Ani v jednom případě nebylo uvedeno, že se jedná o geneticky manipulovanou plodinu," vysvětluje znepokojení Greenpeace mluvčí Václav Vašků. Greenpeace dnes podle něj také vyzvali právě Ministerstvo životního prostředí (MŽP), aby zajistilo, že všechna pokusná pole napříště označena budou.

"Je skandální, že geneticky manipulované plodiny nejsou na poli řádně označeny. Vzbuzuje to nepříjemný dojem , že se firmy snaží pokusy s GM plodinami před veřejností utajit," říká šéf genetické kampaně Greenpeace Čestmír Hrdinka. Podle něj jsou pokusná pole potenciálním zdrojem "genetického znečištění". Greenpeace totiž tvrdí, že rozšíření geneticky modifikovaných plodin do volné přírody by mohlo znamenat ohrožení biologické rozmanitosti v přírodě.

MŽP dosud na požadavek Greenpeace nereagovalo."Bohužel, vedoucí příslušného odboru ministerstva je právě na dovolené, takže nedokážu požadavek Greenpeace kvalifikovaně komentovat," řekla dnes EkoListu mluvčí MŽP Rita Gabrielová. Podle ní bude možné získat podrobnější informace pravděpodobně v pondělí.

Přehled lokalit, kde se u nás pěstují geneticky pozměněné plodiny, zveřejnili Greenpeace na internetové adrese http://www.greenpeace.cz/action/geneng/.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist