https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-na-protest-kvuli-dieselum-nasvitila-urad-merkelove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace na protest kvůli dieselům nasvítila úřad Merkelové

3.8.2017 08:10 | BERLÍN (ČTK)
Greenpeace na fasádu budovy kancléřství na několik minut promítala siluetu kancléřky Angely Merkelové, svůj název a krátký vzkaz vyjadřující názor, že takzvaný dieselový summit nic nevyřešil. / ilustrační foto
Greenpeace na fasádu budovy kancléřství na několik minut promítala siluetu kancléřky Angely Merkelové, svůj název a krátký vzkaz vyjadřující názor, že takzvaný dieselový summit nic nevyřešil. / ilustrační foto
Německé kancléřství v Berlíně dnes nad ránem nasvítili aktivisté z hnutí Greenpeace, informovala agentura DPA. Ochránci životního prostředí tak protestovali proti středeční dohodě vlády s domácími automobilkami. Ty souhlasily s úpravami softwaru u pěti milionů dieselů, podle kritiků je to ale málo.
 

Greenpeace na fasádu budovy kancléřství na několik minut promítala siluetu kancléřky Angely Merkelové, svůj název a krátký vzkaz vyjadřující názor, že takzvaný dieselový summit nic nevyřešil.

Kriticky se k závěrům jednání postavila i část médií. "Pro jedny platí zákony, pro druhé se organizují summity. Spolková vláda nechala automobilový průmysl vyváznout z dieselového skandálu příliš lacino," napsala komentátorka listu Die Zeit Petra Pinzlerová.

Zástupci vlády a automobilek Volkswagen, BMW, Daimler a Opel oznámili ve středu dohodu. Automobilky na své náklady upraví software u více než pěti milionů dieselových aut tak, aby snížily množství škodlivých emisí, které vozy produkují.

Organizace na ochranu životního prostředí i největší evropský automotoklub ADAC však vedle softwarových změn požadují také technické úpravy aut, například namontování modernějších katalyzátorů. Jen takové kroky podle nich povedou k dostatečnému snížení emisí, a to až o 90 procent.

Také ministerstvo životního prostředí se nechalo slyšet, že středeční dohoda je jen prvním krokem, který sám o sobě nestačí. Podobně se vyjádřila i většina zástupců německých spolkových zemí.

Ve spolkové republice je registrováno přes 15 milionů dieselových aut, jejichž emise oxidů dusíku výrazně přispívají ke znečištění měst. V některých městech je situace tak vážná, že uvažují o zákazech jízdy starších naftových vozů. Tomu chtějí výrobci aut za každou cenu zabránit, i proto se odhodlaly k oznámenému kroku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist