https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-obsadilo-ruskou-ropnou-plosinu-v-arktide
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace obsadilo ruskou ropnou plošinu v Arktidě

24.8.2012 11:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle Greenpeace plošina Gazpromu nemá v současnoti platný oficiální havarijní plán pro případ úniku ropy
Podle Greenpeace plošina Gazpromu nemá v současnoti platný oficiální havarijní plán pro případ úniku ropy
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Denis Sinyakov / Greenpeace
Aktivisté Greenpeace v pátek ráno obsadili arktickou ropnou plošinu Prirazlomnaja ruské energetické firmy Gazprom. Plošina leží severovýchodně od ruského pobřeží Pečorského moře. Podle aktivistů představuje těžba v arktických vodách vysoké riziko pro znečištění regionu.
 

Ve čytři hodiny ráno místního času vyjeli aktivisté na třech rychlých člunech z lodi Greenpeace Arctic Sunrise a vylezli na ropnou plošinu přes její kotevní lana. Šest aktivistů pak plošinu obsadilo a přerušili její provoz. Aktivisté jsou podle Greenpeace na bezpečném místě a mají dostatek zásob na několik dní.

Akce se přímo účastní i výkonný ředitel Greenpeace International Kumi Naidoo, který se již vloni v červnu vydal na ropnou plošinu britské společnosti Cairn Energy u pobřeží Grónska. "Vylezli jsme spolu s aktivisty na tuto rezavou ropnou plošinu s podporou více jak milionu lidí, kteří se přidali k hnutí za ochranu Arktidy," prohlásil Naidoo. Podle něj akce také podporuje ruské původní obyvatele Arktidy, kteří minulý týden podepsali společné stanovisko deklarující jejich odpor k těžbě ve vodách v blízkosti jejich tradičního území.

„Stejně jako v případě bezohledných těžebních plánů Shellu na Aljašce, není otázkou, zda k ropné havárii v Arktidě dojde, ale kdy k ní dojde. Jediný způsob, jak katastrofálnímu úniku ropy v této unikátní oblasti zabránit, je trvalý zákaz veškeré těžby, a to s okamžitou platností,“ říká Naidoo. Podle Greenpeace se Gazprom, jako vůbec první firma v arktických vodách, chystá zahájit plně komerční těžbu počátkem příštího roku.

Šest aktivistů plošinu obsadilo a přerušili její provoz
Šest aktivistů plošinu obsadilo a přerušili její provoz
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Denis Sinyakov / Greenpeace

Obsazená těžební plošina nemá podle aktivistů v současnoti platný oficiální havarijní plán pro případ úniku ropy. Ten byl Gazpromu schválen v červenci 2007 na období pěti let, přičemž ruské ministerstvo pro mimořádné události ruské pobočce Greenpeace dopisem potvrdilo, že nový havarijní plán nebyl nikdy předložen ani schválen.

Podle aktivistů jsou v Arktidě pro těžbu ropy jedny z nejextrémnějších a nejnepříznivějších podmínek na celé planetě. Místo, kde chce Gazprom těžit, je prý téměř dvě třetiny roku pokryto tlustou vrstvou mořského ledu a teploty klesající až k -50 °C. I přes extrémní rizika Gazprom zveřejnil pouze shrnutí svého havarijního plánu. Avšak i z tohoto dokumentu je podle Greenpeace jasné, že firma by daleko na severu vůbec nebyla připravena na havárii reagovat a musela by se spolehnout jen na jednoduché čisticí metody – např. lopaty a kbelíky.

Minulý ted zveřejnilo Greenpeace Rusko spolu s WWF Rusko studii, kterou provedli experti z ruského centra Informatica Riska. Ti vytvořili počítačový model rizika pro scénáře ropné havárie právě na plošině Prirazlomnaja. Podle jejich odhadů by případnou kontaminací bylo zasaženo 140 000 km2 volného moře a rovněž přes 3 000 km pobřeží.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist