https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-vyberete-si-pro-pobyt-na-horach-zelenou-chatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Vyberete si pro pobyt na horách „zelenou“ chatu?

24.12.2010 09:43 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Dokonce i vosk používaný na lyže a snowboardy obsahuje toxické chemické látky, které poškozují horské ekosystémy, píše Guardian
Dokonce i vosk používaný na lyže a snowboardy obsahuje toxické chemické látky, které poškozují horské ekosystémy, píše Guardian
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký vliv má lyžování na životní prostředí? Někteří provozovatelé horských chat ano a snaží se přispět svým malým dílem k ochraně planety, píše deník Guardian.
 

Varovné signály můžeme sledovat již několik let: Ledovce ustupují, sedačkové lanovky ničí krajinu a umělý sníh mění křehkou vodní bilanci, důležitou pro některé rostliny. Na horách se také velké množství energie spotřebuje pro vytápění a osvětlení lyžařských středisek. Dokonce i vosk používaný na lyže a snowboardy obsahuje toxické chemické látky, které poškozují horské ekosystémy, vypočítává Guardian.

„Jako lyžaři a snowboardisté musíme vzít v úvahu životní prostředí, protože náš sport se odehrává v křehkém ekosystému,“ říká Betony Garner z Lyžařského klubu Velké Británie. Ten v roce 2004 zahájil kampaň „Respect the Mountain“. Klubový průvodce mapuje ekologický přístup lyžařských středisek na celém světě a svědomití lyžaři si mohou vybrat to „nejzelenější“. Nejlepší v Evropě je podle klubu rakouské středisko Lech, za oceánem drží primát Grand Targhee ve Wyomingu (USA).

Také horské chalupy reagují na změnu poptávky. Třeba Gaby Newmanová, která s manželem Timem provozuje Huski Alpine Holidays. Při rekonstrukci objektu použili dřevo z bouračky a instalovali geotermální vytápění. „Byla to spousta práce,“ řekla Guardianu k zrekonstruované farmě z 18. století v Les Houches (Francie), ale dodává, že ji těší zájem o budovu, pramenící z jejího vzhledu i ekologické šetrnosti.

Sam Thomas a Jon Dredge provozují několik horských chat v Morzine ve Francii. „Nemohli jsme se stát stoprocentně ekologicky šetrní, protože naše chaty již stály, ale snížili jsme stopu na životním prostředí. Lyžaři a snowboardisté si stále více uvědomují, jaký efekt může mít ekologické chování,“ vysvětluje Dredge. Thomas a Dredge pracují se serverem muchbetteradventures.com (http://www.muchbetteradventures.com/), který se snaží pomoci malým cestovním kancelářím snížit uhlíkovou stopu a funguje také jako zdroj informací pro zájemce o „zelenou“ dovolenou. „Lidé nepřestanou lyžovat,“ říká majitel webu Alex Narracott a dodává: „Takže můžete jít buď hlavou proti zdi, nebo se podívat na situaci pozitivně a nastínit, co lze dělat,“ cituje Guardian.

Na dopad na životní prostředí kladli hlavní důraz také Pascal Immediato a jeho žena Suzie při budování jejich rekreačního centra Chalet Chatelet. V roce 2003 si zvolili obec Bonnevaux a v lyžařském areálu Portes du Soleil vybudovali svoji eko-chatu. Během čtyřletého budování začali spoluprací se švýcarskými geology při průzkumu podloží. Dále došlo na izolování stěn dřevem s jehněčí vlnou, vrstvy z korku, konopí a dřevovláknité izolace na střechu. Toalety a pračka spotřebovávají dešťovou vodu a dva typy solárních panelů ohřívají vodu a vyrábí elektřinu. V centru chaty jsou velká finská kamna spalující dřevo a také pec na chleba.

Podle článku Susan Greenwood „Eco-skiing: how green is your chalet?“ zveřejného na serveru guardian.co.uk dne 4. prosince 2010.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist