https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/h-kralove-a-pardubice-s-pomoci-eurodotaci-koupi-nove-trolejbusy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové a Pardubice s pomocí eurodotací koupí nové trolejbusy

21.11.2016 17:35 | PARDUBICE (ČTK)
Hradecký a pardubický dopravní podnik pořídí deset trolejbusů za více než 130 milionů korun.
Hradecký a pardubický dopravní podnik pořídí deset trolejbusů za více než 130 milionů korun.
První čtyři projekty v hradecko-pardubické aglomeraci za 160 milionů korun podpoří evropské dotace. Uspěl dopravní terminál v Přelouči, pořízení trolejbusů v Hradci Králové a Pardubicích a digitalizace knihovního fondu v hradeckém kraji. Pokud žadatelé splní všechny podmínky, získají 130 milionů korun. Informovala o tom v tiskové zprávě Iveta Koubková z pardubického magistrátu.
 

V následujících letech chtějí města v aglomeraci postavit sedm nových dopravních terminálů. Jako první dostala příslib dotací Přelouč. Radnice zahájí modernizaci prostoru před budovou železniční stanice. Vybuduje točnu, zastávky pro linkové a městské autobusy, rekonstruuje chodníky a vozovky, vytvoří stání pro kola a parkoviště. Součástí rekonstrukce bude i nový kamerový systém. Terminál by měl dokončen v druhé polovině roku 2018. Bude stát 24,7 milionu korun, přibližně 20 milionů bude tvořit příspěvek z Evropské unie.

Hradecký a pardubický dopravní podnik pořídí deset trolejbusů za více než 130 milionů korun. Z dotací mají získat bezmála 100 milionů. V Hradci Králové nahradí šest starých trolejbusů nová vozidla s bateriovým pohonem. V Pardubicích žadatel hodlá pořídit čtyři trolejbusy s akumulátorem energie, který umožňuje jízdu i v úsecích mimo trolejové vedení.

"Půjde o po všech stránkách moderní vozidla, která poskytnou cestujícím vyšší komfort a při jejichž provozu vykáže systém MHD sníženou spotřebu energie," uvedl ředitel podniku Tomáš Pelikán

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové prostřednictvím hradeckého kraje zmodernizuje klimatizaci a vzduchotechniku, aby zlepšila ochranu knižního fondu. Projekt za 15 milionů korun zahrnuje i modernější postupy digitalizace a uchovávání dat. Digitalizované dokumenty budou přístupné veřejnosti, uvedl náměstek hejtmana hradeckého kraje Otakar Ruml.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist