https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/h-kralove-bude-mit-centrum-prirodovedneho-vzdelavani-za-250-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové vybuduje centrum přírodovědného vzdělávání

28.9.2017 07:32 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Město Hradec Králové vybuduje v památkově chráněné bývalé škole T. G. Masaryka v Lipkách moderní Centrum přírodovědného a technického vzdělávání. Odhad nákladů na vznik centra a opravu budovy činí čtvrt miliardy korun. Radnice ještě zvažovala levnější variantu přestavby na výukové centrum a pro potřeby Domu dětí a mládeže za 160 milionů. Zastupitelé se včera přiklonili hlasováním k vybudování centra v dražší variantě. Město na projekt chce získat dotaci 115 milionů korun z evropského Integrovaného regionálního operačního programu.
 

Chystané vzdělávací centrum nese pracovní název Lidské tělo - dokonalý stroj? "Centrum by se mělo stát vlajkovou lodí moderní výuky a popularizace přírodovědných a technických oborů v regionu," uvedl náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich (TOP 09).

Zastupitelé v diskusi řešili především náklady stavby. Ještě před rokem město uvádělo, že plná varianta projektu by mohla stát asi 150 milionů korun. Opoziční zastupitel Martin Hanousek (Zelení) uvedl, že projekt po nárůstu ceny postrádá elementární smysl, proč jej realizovat. Zastupitel Lubomír Štěpán z opoziční KSČM připomněl, že investiční komise města doporučila levnější variantu. Primátor Zdeněk Fink (HDK) konstatoval, že jde o odvážný a úžasný projekt, z jehož financí ale mrazí v zádech. "Člověka straší ta suma, ale můžeme získat něco jedinečného," doplnil Finka jeho stranický kolega Arnošt Urban.

Centrum bude především sloužit středním a základním školám, zároveň bude částečně k dispozici i veřejnosti. "Manažer centra ale bude muset přijít s vizí, jak si vydělá na část provozních nákladů, které se odhadují minimálně na 15 milionů korun ročně," uvedl Vedlich.

Součástí projektu je oprava budovy projektované Josefem Gočárem. Bývalá základní škola T. G. Masaryka z roku 1927 má 26 učeben a 17 kanceláří. Centrum nabídne deset výukových a jeden projekční sál, kde budou prezentovány zejména předměty biologie, chemie, fyzika a související pracovní činnosti. Témata expozic již projednával tým složený ze zástupců základních, středních a vysokých škol a fakultní nemocnice. Expozice by měly umožnit víceúrovňovou prezentaci informací pro různé věkové skupiny.

V objektu budou tři laboratoře pro praktické ověření nabytých znalostí a vyzkoušení experimentů z chemie, fyziky a biologie. Počítá se také s plně vybavenými dílnami pro základní práci s různými druhy materiálů.

Po dnešním rozhodnutí zastupitelů si město nechá zpracovat detailnější projektovou dokumentaci a začne pracovat na získání stavebního povolení. Výběr dodavatelů stavby a vybavení centra by se mohl konat koncem roku 2019. Pokud by šlo vše hladce, mohla by stavba začít sloužit studentům a veřejnosti ve školním roce 2022/2023.

Zdeněk Rychtera dr


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist