https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasek-se-obrati-na-sobotku-kvuli-utrzenemu-svahu-v-d-vestonicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hašek se obrátí na Sobotku kvůli utrženému svahu v D. Věstonicích

10.2.2016 12:54 | DOLNÍ VĚSTONICE (ČTK)
Jihomoravský hejtman Michal Hašek si bude u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) stěžovat na postup ministerstva životního prostředí v souvislosti s utrženým svahem v Dolních Věstonicích na Břeclavsku. Svah se sesunul v roce 2014 pod krajskou silnicí, která je kvůli tomu stále zavřená. Podle Haška nebylo ministerstvo od konce předloňského listopadu schopné vypsat výzvu, v níž by Dolní Věstonice mohly žádat o dotaci na sanaci svahu, přestože mu to vláda dala za úkol.
 

Jihomoravští radní dnes schválili usnesení, kterým vyjadřují nespokojenost s přístupem ministerstva životního prostředí k dořešení následků sesuvů svahů na jižní Moravě v roce 2014. "Rada považuje za nepřijatelné, aby od listopadu 2014 nebyl do dnešního dne splněn úkol uložený vládou, a to vyhlásit příslušný dotační titul zejména pro Dolní Věstonice. Rada mě pověřila i s radním pro životní prostředí Igorem Chlupem, abychom seznámili se situací předsedu vlády a požádali ho o sjednání nápravy," uvedl Hašek.

Podle něj měla dvě ministerstva za úkol vyhlásit příslušné dotační programy, avšak splnilo to pouze ministerstvo pro místní rozvoj. Vypsalo výzvu jak pro postižené obce, tak pro občany. Peníze mohli žádat na poškozený majetek. Na výzvu ministerstva životního prostředí se však stále čeká. "Dneska provoz na silnici, pod kterou se utrhl svah, není možný. Přitom je to vstupní brána do regionu a přístup na Pálavu," řekl Hašek.

Místostarostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová (nez.) už dříve ČTK řekla, že se turisté obci vyhýbají, protože vědí, že mají problém se silničním napojením na Mikulov. Majitelé restaurací, obchodů i provozovatelé muzea v Dolních Věstonicích už loni registrovali o třetinu až polovinu nižší tržby.

Sesuvy půdy postihly jižní Moravu ve druhé půli roku 2014. Ve Věstonicích se utrhl svah a zasypal rybářskou oblast s karavany, další sesuvy půdy byly v Bulharech a Strachotíně, kde byly v ohrožení i rodinné domy. Zpevnění svahu ve Věstonicích by mělo stát kolem 60 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist