https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havlickuv-brod-hosti-soutez-ve-zpevu-harckych-kanaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havlíčkův Brod hostí soutěž ve zpěvu harckých kanárů

4.1.2016 10:48 | HAVLÍČKŮV BROD (ČTK)
Harcký kanár byl vyšlechtěn v 19. století v německém pohoří Harz. Chov kanárů tam byl rozšířen i proto, že si je horníci brali do dolů
Harcký kanár byl vyšlechtěn v 19. století v německém pohoří Harz. Chov kanárů tam byl rozšířen i proto, že si je horníci brali do dolů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Havlíčkův Brod tento týden hostí jubilejní 80. mezinárodní mistrovskou soutěž ve zpěvu harckých kanárů. Kromě tří desítek českých chovatelů přijede deset Slováků a pět Rakušanů, řekl Ladislav Svoboda z pořadatelské organizace. Tato chovatelská soutěž se koná od roku 1936 a díky nejdelší nepřerušené tradici byla zapsaná do České knihy rekordů.
 

Odborní posuzovatelé budou hodnotit zpěv loni odchovaných kanárů. "Sameček zpívá nejlíp kolem Vánoc a v lednu. Později, jak slyší samičky, už je jeho zpěv víc energický a není tak jemný a pro nás chovatele tak hodnotný," řekl Svoboda k termínu konání mistrovské soutěže.

Harcký kanár byl vyšlechtěn v Německu, odtud se jeho chov rozšířil hlavně do okolních zemí. V minulém století byli zpěvní kanáři populární i v českých domácnostech. "Ještě v 60. letech tady byly 3000 chovatelů, teď jich je několik stovek," uvedl Svoboda. Lidé, kteří se chovu hodně věnují, si drží většinou od 20 až 40 samiček, někteří i stovku.

V porovnání s jinými exotickými ptáky je chov zpěvných kanárů náročnější v tom, že chovatel potřebuje mít hudební sluch. Kvality mladého kanára se navíc dají poznat až na podzim, kdy začíná zpívat, tedy asi po půl roce života. V té době chovatel začíná kanárům ubírat denní světlo, aby nezpívali celý den. "Protože zpěv je stojí nějaké síly, aby nebyli 'přetrénovaní'," vysvětlil Svoboda. Čtyři nejlepší kanáry do soutěžní kolekce většinou chovatel vybírá z několika desítek mladých samců. Harčtí kanáři bývají žlutí nebo žlutozelení, v soutěži ale jejich vzhled nehraje roli.

Chovatelé se do Havlíčkova Brodu sjedou v pondělí. Veřejnost si může nejlepší kanárky přijít poslechnout do Penzionu Jantar v pátek od 15:00, a také v sobotu. Podrobnosti jsou na webu.

Harcký kanár byl vyšlechtěn v 19. století v německém pohoří Harz. Chov kanárů tam byl rozšířen i proto, že si je horníci brali do dolů. Podle jejich chování totiž poznali, když stouply koncentrace nebezpečných plynů. Pro tamní rodiny představovali kanáři také významný zdroj příjmů. Statisíce kanárů od nich pravidelně vykupovali obchodníci, vyváželi je i do Ameriky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist