https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hejtman-a-sef-svazu-obci-sumavy-necekaji-zmenu-postoje-poslancu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hejtman a šéf svazu obcí Šumavy nečekají změnu postoje poslanců

13.3.2017 09:00 | PLZEŇ (ČTK)
Předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert se naprosto shoduje s nejdůležitějšími věcmi, které prezidentovi na zákonu vadí.
Předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert se naprosto shoduje s nejdůležitějšími věcmi, které prezidentovi na zákonu vadí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Hubený / NP Šumava
Hejtman Plzeňského kraje ani předseda Svazu obcí Národního parku Šumava neočekávají, že by páteční prezidentské veto novely zákona o fungování národních parků přimělo poslance změnit své rozhodnutí z 1. března. Tehdy Poslanecká sněmovna schválila svoji verzi zákona, kterou odmítaly Senát, prezident, kraj i šumavské obce. Plzeňský kraj přijal ještě před jednáním Sněmovny prohlášení, v němž podpořil senátní verzi novely zákona upravující pravidla fungování národních parků, řekl ČTK plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). Schválená verze zákona podle nich neotevře park pro veřejnost a ochranu přírody ještě více zpřísňuje.
 

Po pátečním prezidentském vetu ale už Bernard žádné další kroky vyvíjet nebude. "Za mě je dobojováno, už žádnou aktivitu vyvíjet nebudu. Já se snažím prosadit názor, dokud to má smysl, ale pokud je už rozhodnuto, je to ztráta času," řekl Bernard. Spíše než na lobbování za podobu zákona by se nyní chtěl ujmout role jakéhosi mediátora mezi znesvářenými stranami - šumavskými obcemi, správou parku, případně ministerstvem životního prostředí. "Jasně se ukázalo, že spolu moc nemluví, na obou stranách zněly nefér argumenty. Teď bychom se měli smířit s tím, že zákon je a snažit se najít vzájemnou shodu. Tam je, myslím, úloha kraje," dodal.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) ČTK řekl, že se bude snažit i nadále prosazovat ideu samostatné novely pro šumavský národní park. "Šumava si zaslouží mít svůj vlastní zákon. A my jej chceme právě proto, aby nemohlo ministerstvo (životního prostředí) rozhodovat na základě určitých podzákonných norem," uvedl Zimola.

Předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert se naprosto shoduje s nejdůležitějšími věcmi, které prezidentovi na zákonu vadí. "Pojmenovává tam, že je to perfektní zákon pro divočinu, ale zapomíná se na specifikum Šumavy, že je tady i ten člověk a že je tady i ten turista," uvedl.

Schubert už nevidí vůbec žádnou šanci. "Protože je mi úplně jasné, že to hlasování nebude hlasování Poslanecká sněmovna a zdravý selský rozum, ale bude to hlasování Poslanecká sněmovna versus pan prezident Zeman. Zase jsme měli možnost si to s tím Zemanem vypořádat a nějaký ohled na lidi tady na Šumavě žijící se vůbec nebere," uvedl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist