https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hejtmanstvi-nesouhlasi-s-planovanou-tezbou-vapence-u-bouzova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hejtmanství nesouhlasí s plánovanou těžbou vápence u Bouzova

8.6.2016 17:09 | OLOMOUC (ČTK)
S projektem na těžbu vápence nedaleko Bouzova na Olomoucku, proti kterému se postavili lidé z okolních obcí i samosprávy, nesouhlasí kvůli jeho případnému negativnímu dopadu na životní prostředí ani hejtmanství. Vyplývá to ze stanoviska odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu, které má ČTK k dispozici. Stanovisko kraje bude mít důležitou roli při rozhodování báňského úřadu o povolení těžby. Vápenec chce v kopcích u Bouzova dobývat švýcarská firma Agir. Internetovou petici proti jejímu záměru podepsalo téměř 2500 lidí.
 

Hejtmanství své zamítavé stanovisko k projektu zdůvodnilo zejména nepříznivým vlivem lomu na hydrogeologické poměry v této krasové oblasti, kde se podle odborníků nachází jedna z největších nádrží podzemních krasových vod v Českém masivu. Těžba vápence by mohla snížit kvalitu podzemních vod, které slouží jako zdroj pitné vody pro Litovelsko a Olomoucko. Hejtmanství tvrdí, že negativní dopady těžby vápence nelze kompenzovat. "Záměr těžby v lokalitě Hvozdečko nepřináší pro místní obyvatele ani pro Olomoucký kraj žádné významné výhody," uvedlo.

K odbornému posudku vlivu těžby na životní prostředí dostal krajský úřad více než pět stovek vyjádření. "Prakticky všechna byla nesouhlasná a obsahovala neustále se opakující tytéž připomínky," uvedlo v zamítavém stanovisku hejtmanství. Autor posudku sice nejprve krajskému úřadu navrhl vydat souhlasné stanovisko, ve kterém by byly stanoveny podmínky pro provoz lomu, avšak nakonec svůj názor po připomínkách expertů a veřejnosti změnil.

Mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová ČTK řekla, že závazné stanovisko bylo vydáno podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. "Nesouhlasné stanovisko krajského úřadu bude sloužit jako podklad pro speciální stavební úřad, kterým je Obvodní báňský úřad v Ostravě. Právě báňský úřad rozhoduje o tom, zda bude těžba povolena či zamítnuta," upozornila Navrátilová.

Švýcarský investor v lomu Hvozdečko plánuje ročně těžit až 40.000 tun vápence. Pokud by získal všechna povolení, těžbu hodlá zahájit letos a ukončit v roce 2036. Přilehlými obcemi by měly po otevření lomu projíždět v průměru dva nákladní automobily za hodinu, zatímco nyní po tamních silnicích jezdí velmi málo těžkých vozidel.

Lidé v okolních obcí mají obavy hlavně z dopravního zatížení, ze změny rázu krajiny a nadměrného hluku. "Okolní obce, občanská sdružení i místní občané zásadně nesouhlasí s tím, aby byl otevřen nový lom a postavena zpracovna vápence v blízkosti Javoříčských jeskyní a pohádkového hradu Bouzova," stojí v petici, na jejíž organizaci se podílí Jana Koželská z nedalekého Ješova.

Lom má být u obce Hvozdečko podle Koželské vybudován pouze 160 metrů od nejbližších budov. Organizátoři petice tvrdí, že těžba vápence by měla devastační vliv na rekreační charakter krajiny s unikátními krasovými jevy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist