https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/historickou-alej-v-tovacove-ceka-rozsahle-osetreni-starych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Historickou alej v Tovačově čeká rozsáhlé ošetření starých stromů

5.8.2017 12:05 | TOVAČOV (ČTK)
Stromořadí staré více než čtyři sta let založil ve střední části Hornomoravského úvalu, zvaném Středomoravská Niva, rod Pernštejnů.
Stromořadí staré více než čtyři sta let založil ve střední části Hornomoravského úvalu, zvaném Středomoravská Niva, rod Pernštejnů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Alej v Tovačově na Přerovsku, jednu z nejstarších dubových alejí na Moravě, čekají rozsáhlé úpravy. Odborníci ošetří v aleji u rybníka Kolečko celkem 179 přestárlých stromů, část z nich ale bude muset být kvůli svému stavu pokácena. Práce, které potrvají až do dubna příštího roku, vyjdou na téměř tři miliony korun bez DPH. Návštěvníci aleje budou muset během této doby počítat s omezením, informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

Stromořadí staré více než čtyři sta let založil ve střední části Hornomoravského úvalu, zvaném Středomoravská Niva, rod Pernštejnů. Mnoho dřevin je dnes však již přestárlých a nebezpečných. Jako náhrada za část vykácených stromů bude vysázeno celkem 242 vyspělých sazenic převážně dubu letního, ale také jilmu vazu a topolu černého, doplnila Jouklová.

Práce by měly začít během tohoto měsíce, stromy se budou ošetřovat a kácet do března příštího roku. Od letošního listopadu do dubna 2018 se zde budou vysazovat nové stromy. "V lokalitě jsou velmi cenné staré stromy. Chceme jich udržet co nejvíce, aby tvořily kostru porostu a zachovaly mozaiku polopřirozených biotopů," uvedl Roman Říha z Krajského ředitelství Lesů ČR v Brně.

Projekt podle něj prodlouží životnost řady stromů a zachovají se biotopy pro zvláště chráněné živočichy, kteří se v místě vyskytují. Jsou to například brouci, jako páchník hnědý, lesák rumělkový či kovařík, a také devět druhů netopýrů. Zvýší se i bezpečnost návštěvníků. Během prací bude v místě omezen vstup, což opět souvisí s bezpečností. "Lidé by neměli vstupovat do aleje ani jejího okolí během ošetřování a kácení stromů. Prosíme o trpělivost," dodal Říha.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist