https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-ve-snemovne-odpad-levnejsi-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlasování ve sněmovně: Odpad levnější nebude

15.12.2005 14:01 | PRAHA (EkoList)
Poslanecká sněmovna 23. listopadu zamítla návrh pražského zastupitelstva na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na sběr a zpracování komunálních odpadů. Zákon měl ulehčit obcím, které starost o komunální odpad stojí nemalé částky. Poslanci se ale o návrh prakticky nezajímali a ekologičtí aktivisté jeho zamítnutí přivítali.
 

Pražské zastupitelstvo se chtělo návrhem vrátit ke stavu, který panoval do konce dubna 2004. Do té doby se na sběr, svoz a odstraňování komunálních odpadů vztahovala snížená, tedy 5% sazba DPH. Navýšení sazby o 14 % stálo Prahu jen u nakládání se směsným odpadem v roce 2004 o 52,6 milionů korun víc, než kdyby DPH zůstala snížená. Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) ve sněmovně argumentoval tím, že 19% DPH zbytečně zatěžuje obce i občany a nemotivuje lidi k třídění komunálního odpadu. Případné ušetřené peníze by podle něj obce mohly věnovat na rozvoj dalšího třídění a využívání komunálního odpadu.

Vláda ovšem s návrhem pražského zastupitelstva nesouhlasila. Podle ní by způsobil snížení příjmů veřejných financí, aniž by současně zajistil snížení produkovaného odpadu a zvýšení motivace k jeho třídění. Paroubkův kabinet ve zdůvodnění svého rozhodnutí navíc uvádí, že snížení objemu komunálního odpadu (a tedy i snížení nákladů spojených s jeho likvidací), „je možné dosáhnout nikoliv daňovými úlevami, ale především tím, že občané budou platit za svoz a zpracování komunálního odpadu skutečnou částku potřebnou k jeho sběru a zpracování“.

Poslanci zákon všeobecně přešli mlčením a v jednotlivých čteních o něm skoro vůbec nediskutovali. Jediný, kdo se do diskuse k zákonu před celou sněmovnou přihlásil, byl Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Hned v prvním čtení přítomné upozornil: „Jsme zde svědky návrhu, kdy obce říkají: My se chceme chovat sociálně citlivě, ale chceme se sociálně citlivě chovat nikoliv na vlastní náklady, ale na náklady státního rozpočtu.“ Jinak v každém čtení nejdřív nastoupil náměstek pražského primátora Rudolf Blažek a snažil se vysvětlit, jak důležité je, aby nakládání s komunálním odpadem stálo obce míň. Na to reagoval zpravodaj zákona Miroslav Svoboda (ČSSD): v prvním čtení se přimluvil, aby zákon postoupil do dalších čtení a byl řádně projednán; ve druhém čtení se někde zapomněl a návrh rozpočtového výboru na zamítnutí zákona tak místo něho přečetl Svatomír Recman (KSČM); ve třetím čtení tento návrh přečetl Miroslav Svoboda sám, o chvíli později se hlasovalo a bylo hotovo – poslanci zákon zamítli. Pro zamítnutí zákona zvedla ruku naprostá většina ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a US-DEU. Naopak snížit DPH pro nakládání s komunálním odpadem chtěli skoro všichni poslanci ODS.

Rozhodnutí poslanců přivítalo Hnutí Duha. „Návrh byl špatně připravený,“ říká Ivo Kropáček z Duhy. „Stejné snížení DPH recyklaci i skládkám by lidi nemotivovalo ke třídění a už vůbec ne k omezování množství odpadků,“ dodává. Duha by naopak uvítala, kdyby výhodnější podmínky mělo třídění odpadu a recyklace. „Diferencovanou DPH – podle toho, zda jsou vytříděny toxické odpady – má například Francie,“ stojí v tiskové zprávě hnutí.


  pro proti zdrželo se nepřítomno nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 56 3 5 3 3 70
ODS 0 48 4 4 1 57
KSČM 31 4 3 2 1 41
KDU-ČSL 14 0 4 3 0 21
US-DEU 6 0 1 2 1 10
Nezařazení 0 1 0 0 0 1
Celkem 107 56 17 14 6 200

 

Výsledky hlasování v procentech podle stran

  pro proti zdrželo se nepřítomno nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 80 % 4 % 7 % 4 % 4 % 100 %
ODS 0 % 84 % 7 % 7 % 2 % 100 %
KSČM 76 % 10 % 7 % 5 % 2 % 100 %
KDU-ČSL 67 % 0 % 19 % 14 % 0 % 100 %
US-DEU 60 % 0 % 10 % 20 % 10 % 100 %
Nezařazení 0 % 100 % 0 % 0 % 0 % 100 %
Celkem 54 % 28 % 9 % 7 % 3 % 100 %

reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist