https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlavni-mesto-presvedcuje-prazany-ze-suv-neni-nejvhodnejsi-vuz-do-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlavní město přesvědčuje Pražany, že SUV není nejvhodnější vůz do města

18.5.2017 13:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pro SUV je v Praze složitější parkování. Tedy pokud si řidič láme hlavu s dopravními předpisy.
Pro SUV je v Praze složitější parkování. Tedy pokud si řidič láme hlavu s dopravními předpisy.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Automobily kategorie SUV (sport utility vehicle) se momentálně vyhřívají na výsluní popularity. Ve městě ale způsobují řadu problémů. Na ně chce upozornit Magistrát hlavního měst Prahy v rámci kampaně Čistou stopou Prahou.
 

Největším znečišťovatelem ovzduší v Praze je automobilová doprava. SUV patří mezi osobními vozy z hlediska ekologie k nejhorším vzhledem k horší aerodynamice i obvykle vyššímu objemu motoru. Po nedávných skandálech hned několika automobilek je navíc zřejmé, že ze strany výrobců automobilů je snaha problémy spíše zakrývat, než řešit. Praha se proto chce obrátit na potenciální kupce automobilu. V rámci kampaně Čistou stopou Prahou poskytne magistrát lidem jiné informace, než které se na ně valí z reklamních kampaní automobilek, a bude na ně apelovat, aby zvážili, zda skutečně potřebují SUV.

„V žádném případě nechceme nikomu diktovat, jaké si má koupit auto. Chceme jen lidem poskytnout informace i o odvrácené straně fenoménu SUV, aby do rozhodování mohli zahrnout více argumentů,“ uvedl náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek.

Problémem SUV ve městě totiž rozhodně nejsou pouze emise. „Přes vysoký nárazník SUV nevidíte, zda vám před auto nevběhlo malé dítě, obtížně hledáte parkovací místo a váš vůz v ulicích zabírá více místa, než klasický automobil combi, který má navíc často větší kufr,“ vypočítal další nevýhody Dolínek.

U příležitosti startu kampaně včera Magistrát hl. m. Prahy zveřejnil krátké video pojednávající o nástrahách, se kterými se potýkají řidiči SUV v Praze. Informace o nevýhodách SUV mohou lidé najít na stránkách www.cistoustopou.cz a facebookovém profilu Čistou stopou Prahou. Články, videa a postřehy o této problematice budou pravidelně zveřejňovány až do konce června.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist